ISTRAŽIVAČI SE POSLE 40 GODINA VRATILI U PRAŠUMU: Ono što tamo NISU zatekli ih je veoma zabrinulo!
Foto: Profimedia

znak za uzbunu

ISTRAŽIVAČI SE POSLE 40 GODINA VRATILI U PRAŠUMU: Ono što tamo NISU zatekli ih je veoma zabrinulo!

Planeta -

Insekti širom sveta su u krizi, pokazuje nekoliko naučnih studija.

Najnoviji izveštaj sugeriše da je problem mnogo širi nego se isprva mislilo. Velik broj insekata je izgubljen u šumama Portorika, a s njima su nestale i životinje koje se insektima hrane.

2014. godine, međunarodni tim biologa je procenio da se broj beskičmenjaka poput buba i pčela smanjio za čak 45 odsto. Primera radi, u Evropi broj insekata opada. Prošlogodišnje istraživanje u Nemačkoj pokazalo je pad od čak 76 odsto kod letećih insekata u samo nekoliko decenija.

Zabrinjavajući pad broja insekata može se primeti i na prostoru obe Amerike. Naučnici za ovo krive klimatske promene.

"Ova studija je poziv na uzbunu, ovaj fenomen bi mogao da bude mnogo i da obuhvata mnoge ekosisteme", rekao je Dejvid Vagner sa Univerziteta u Konektikatu.

Biolog Bredford Lister proučava insekte u kišnim šumama Portorika još od 70-tih godina.

Ptice i žabe žive ispod smaragdnih krošnji. Šuma El Junke je dobro zaštićena. Španjski kralj Alfonso XII proglasio je u 19. veku šumu zaštićenim kraljevskim rezervatom. Nekoliko decenija kasnije, Teodor Ruevelt proglasio ga je nacionalnim rezervatom čime je El Junke postala jedina tropska kišna šuma u sistemu nacionalnih šuma SAD-a.

"1976. i 1977. godine smo istraživali životinjski svet, insekte i životinje koje se njima hrane poput ptica, žaba, guštera", kaže Lister.

S kolegom Andresom Garsijom, ekologom sa Meksičkog univerziteta, 40 godina kasnije se vratio u prašumu. Njih je tada zabrinulo šta nisu videli.

"Odmah je postalo jasno čim smo zašli u šumu da ima manje ptica. Leptiri su skoro u potpunosti nestali", kazao je.

Još jednom su prebrojavali insekte i ostale beskičmenjake, uključujući i zglavkare poput pauka i stonoga. Lovili su ih pomoću ploča s lepljivom podlogom i četkama prikupljali stvorenja koja pužu kroz vegetaciju.

Sve tehnike pokazale su da se značajno smanjio broj insekata od 1976. do današnjih dana. Od 1977. do 2013. stopa ulovljenih životinja smanjila se za gotovo dve trećine.

"Sve vrste su u opadanju. Nekad najčešći beskičmenjaci u kišnoj šumi - moljci, leptiri, skakavci, pauci i ostali, sve ih je mnogo manje", kaže.

Ti rezultati se podudaraju i sa podacima entomologa Timotija Šovaltera.

"Rezultati su prilično šokantni", rekao je.

Za oko 30 odsto se smanjio i broj guštera baš kao i broj ptica. Broj posebne vrste lastavica koje se hrane isključivo insektima i koje su karakteristične za Portoriko, smanjio se za skoro 90 odsto.

U poslednjih 40 godina, temperatura u prašumama se značajno podigla. I dok su se neke životinje prilagodile, insekti, koji ne mogu da regulišu svoju telesnu temperaturu, nestali su.

Lister je naglasio kako je upotreba pesticida u Portoriku od 1969. pala za gotovo 80 odsto, pa njih isključuje kao krivca za pomor insekata.

"Ipak ne mislim da su klimatske promene jedini krivac. Pad broja insekata u Engleskoj počeo je već 50-ih godina", kaže Vagner.

Kurir.rs/Vašington post Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track