PROCURILI JEZIVI DETALJI AUDIO-SNIMKA UBISTVA NOVINARA KAŠOGIJA! 7 minuta je umirao u agoniji! ŽIVOG SU GA SEKLI I SLUŠALI MUZIKU DA NE ČUJU NJEGOVE URLIKE!
Foto: EPA

TURSKI MEDIJI OBJAVILI TRANSKRIPTE

PROCURILI JEZIVI DETALJI AUDIO-SNIMKA UBISTVA NOVINARA KAŠOGIJA! 7 minuta je umirao u agoniji! ŽIVOG SU GA SEKLI I SLUŠALI MUZIKU DA NE ČUJU NJEGOVE URLIKE!

Planeta -

ANKARA - Turski mediji objavili su danas jezive detalje audio-snimka ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu, koji pokazuju da je bio mučen.

Novine Jeni Safak, koje su došle do 11-minutnog snimka Kašogijevih poslednjih trenutaka, pišu da se na snimku čuju reči saudijskog generalnog konzula upućene ljudima koji su mučili Kašogija i koji je tražio od njih da to rade napolju i da mu ne prave probleme.

Kako se navodi, jedan od mučitelja mu je uzvratio: "Ćuti ako želiš da živiš kada se vratiš u Saudijsku Arabiju".

Jeni Safak piše da su Kašogiju odsekli prste, a zatim mu odrubili glavu.

Neimenovani turski izvor koji je preslušao snimak kazao je za portal Midl ist aj (Middle East Eye - MEE) da je Kašogi ubijan sedam minuta! Njega su iz kancelarije generalnog konzula odvukli u susednu prostoriju, konzulovu radnu sobu, i bacili ga na sto. Konzula su "ispratili" napolje, a svedoci koji su se zatekli na spratu niže rekli su da su čuli jezive urlike.

"Nisu pokušavali da ga ispitaju. Došli su da ga ubiju", kaže taj izvor.

Kašogija je ubila ekipa od 15 ljudi, koja je dan ranije privatnim avionom došla iz Saudijske Arabije u Istanbul. Predvodio ju je Salah Mohamed al Tubajgu, šef Odeljenja za forenzičke dokaze MUP Saudijske Arabije, inače predsednik saudijskog Udruženja forenzičara patologa, piše MEE. Tubajgu je počeo da komada Kašogija dok je ovaj još bio živ! Krvnik je stavio slušalice u uši da ne sluša krike. Turski izvor kaže da je Kašogiju tada ubrizgana u telo neka supstanca.

"Kad radim ovakav posao, slušam muziku. Trebalo bi i vi to da uradite", snimljene su njegove reči upućene ostalima u prostoriji. Turski izvor ispričao je Njujork tajmsu da je Tubajgu imao testeru za seču kostiju.

Novine Sabah dobile su trominutnu verziju audio-zapisa, ali još nisu objavile transkript.

Mediji podsećaju da je Al Tubajgu u intervjuu za Ašarak al Avsat, saudijske novine čiji je centar u Londonu, objasnio da je sa svojim timom napravio mobilnu kliniku zahvaljujući kojoj patolozi mogu za sedam minuta da izvrše autopisiju i utvrde uzrok smrti. Al Tubajgu je rekao da se ta mobilna klinika koristi kad premine neko od hodočasnika koji idu u Meku na hadžiluk, ali i u svim bezbednosnim slučajevima koji zahtevaju da se obdukcija izvede na mestu zločina.

Saudijski zvaničnici nisu odgovarali na pozive agencije da prokomentariše slučaj, a Kraljevstvo je ranije negiralo optužbe da je Kašogi ubijen.

Bezbednosne službe u Turskoj koriste provladine medije kako bi u javnost pustile detalje o slučaju Kašogi, čime pojačavaju pritisak na Saudijsku Arabiju.

U međuvremenu, Turska je poslala zahtev i čeka odobrenje Saudijske Arabije da pretraži kuću saudijskog konzula u Istanbulu kao deo istrage o nestanku saudijskog novinara.

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu izjavio je državnoj agenciji da je Saudijska Arabija prihvatila zahtev za pretragu zvanične rezidencije, ali da još nisu dobili konačnu saglasnost.

"Čim Saudijska Arabija da saglasnost, biće preduzeti dalji koraci u istrazi", rekao je Sojlu.

Kašogi je nestao 2. oktobra, a poslednji put je viđen kako ulazi u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu. Turski forenzički tim početkom nedelje je pretražio zgradu konzulata gde je Kašogi poslednji put viđen, i kako su naveli, pronašli su više dokaza koji ukazuju da je novinar ubijen.

Kurir.rs/Tanjug/MiddleEastEye

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track