OVA RUSKA PRETNJA JE ZALEDILA IZRAEL: Nemojte slati avione u Siriju, da ne bi ZAVRŠILI OVAKO (VIDEO)
Foto: Profimedia, Printscreen YouTube

otvoreno

OVA RUSKA PRETNJA JE ZALEDILA IZRAEL: Nemojte slati avione u Siriju, da ne bi ZAVRŠILI OVAKO (VIDEO)

Planeta -

Savetnik ruskog Konzorcijuma za radio-elektronske tehnologije objašnjava kako će odbrambene sposobnosti Damaska biti ojačane nakon incidenta sa ruskim avionom Il-20 u Siriji koji je, prema zvaničnoj priči, oboren od strane Sirije, ali je zapravo za to kriv Izrael.

Prema ovome, Izrael “više nikada“ neće moći da napadne sirijska vojna sredstva iz vazduha. Štaviše, Rusija se obavezala da će takođe pomoći Siriji u tome. Koristiće svoju naprednu tehnologiju za ometanje komunikacija, uključujući EMP, koja prevazilazi ono što se koristi u arsenalu NATO-a, kako bi “izolovala“ izraelske avione u vazduhu, i takođe će eliminisati kapacitete za praćenje kod izraelskih raketa i bombi.

17. septembra, S-200 raketa iz sirijskog sistema vazdušne odbrane je navodno oborila ruski avion Il-20 koji se vraćao u Hmeimim bazu. Obaranje se dogodilo kada su četiri izraelska lovca F-16 napala sirijske objekte u Latakiji.

Prema rečima ruskog Ministarstva odbrane, izraelski piloti su koristili ruski avion kao zaklon, ostavljajući ga podvrgnutog vatri iz sirijskog protivavionskog sistema. Incident je rezultirao smrću 15 ruskih vojnih lica. Rusko Ministarstvo odbrane je izjavilo da izraelska strana nije upozorila na planiranu operaciju u Siriji i da je odgovornost za rušenje aviona u potpunosti na Tel Avivu.

U vezi sa tim, Moskva je donela odluku da Damasku obezbedi protivavionske sisteme odbrane kako bi zaštitili sirijski vazdušni prostor i osigurali bezbednost ruskog vojnog osoblja koje služi u toj arapskoj zemlji. Rusija je već isporučila Siriji nekoliko S-300 sistema vazdušne odbrane i jedinica za elektronske kontramere.

Potvrđeno je da je ova oprema već raspoređena u Siriji. To su, konkretno, sistemi protiv doronova i protiv visoko preciznog naoružanja.

Vladmir Mikejev, zamenik generalnog direktora ruske kompanije, Kozorcijum za radioelektronske tehnologije, objasnio je za rusko izdanje Army Standard-a kako će ova oprema samo povećati odbrambene sposobnosti zemlje. Specijalista je rekao da se ova oprema koristi za prikupljanje informacija, ali da će, od sada, jedinice biti u stanju pripravnosti. “Dakle, neće biti moguće, kao ranije, leteti tim područjem potpuno nekažnjeno i bombardovati ga,“ rekao je on.

Konkretno, on je upozorio da elektronsko ratovanje znači da će neutralisati aktivnosti aviona, bombi i raketa. Savetnik je precizirao da Rusija u Siriji sada stvara sistem sličan onom koji je postojao u SSSR-u: “Svi su znali da niko osim Sovjetskog Saveza nije imao sličnu protivavionsku odbranu, koja je uključivala radar za sve visine, raketni sistem dugog dometa, i zaštitu sopstvenih sistema.“

Pošto sistemi vazdušne odbrane ostaju aktivni, oni će moći da otkriju neprijateljske avione čim počnu da se kreću na pisti. Pored toga, nova oprema može odrediti sposobnosti aviona. Ako ciljevi aviona izgledaju zlonamerno, biće preduzete elektronske akcije. To znači da će osumnjičeni avion izgubiti komunikaciju i navigaciju i neće moći da prenosi podatke svojoj bazi na zemlji ili drugom avionu.

Ako avion, čak i “slep,“ nastavi sa letom, odbrambeni sistemi će poslati signal da ga identifikuju kao “prijatelja ili neprijatelja.“ U slučaju da avion bude označen kao neprijatelj, pilot će dobiti upozorenje da je na nišanu. Pod pretpostavkom da avion uđe u zabranjenu oblast uprkos svim upozorenjima, njegovi kontrolni sistemi će biti blokirani. Na kraju, ako se preteće ponašanje održi, vojska može upotrebiti oružje protiv ovog aviona, zaključio je stručnjak. Ovako rade klasični protivavionski sistemi odbrane, koji imaju znatno bolje mogućnosti od autonomnih mobilnih sistema.

Kurir.rs/Fort-russ

Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track