UVEK JE BIO ĆUTLJIV I IMAO JE SUMORNU FACU: Jedan od osumnjičenih za Kašogijevo ubistvo je špijun, a radio je dve godine u Londonu (FOTO)
Foto: Reuters

novi detalji istrage

UVEK JE BIO ĆUTLJIV I IMAO JE SUMORNU FACU: Jedan od osumnjičenih za Kašogijevo ubistvo je špijun, a radio je dve godine u Londonu (FOTO)

Planeta -

Jedan od osumnjičenih za ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija, Maher Abdulaziz Mutreb, navodno je bio obučavan za špijuna u korist saudijske države, prenose strani mediji.

Turski mediji su Mutreba identifikovali kao jednog od 15 članova tima osumnjičenih saudijskih agenata za koje tvrde da su u Istanbul doputovali i otputovali dana kada je Kašogi nestao, 2. oktobra.

Britanski BBC navodi da je Mutreb dve godine radio u Londonu, a saudijski izvor ga opisuje kao pukovnika u saudijskoj obaveštajnoj službi.

Drugi, neimenovani izvor je naveo da je Mutreb "obaveštajni bezbednosni operativac", dok ga u krugovima špijunske obuke nazivaju "sumornom facom".

"Uvek je bio natmuren, kao da je tužan... I bio je veoma ćutljiv", tako ga opisuje isti izvor, koji je potvrdio da je Mutreb na fotografijama osumnjičenih koje su mediji objavili nakon Kašogijevog nestanka.

Evropski ekspert za špijunažu opisao je i kako je Mutreb proveo dve nedelje na obuci s njim 2011. godine, učeći kako da koristi tehnologiju koju njegova kompanija pruža saudijskoj vladi kako bi mogao da izvodi ciljane napade na telefone i kompjutere svojih građana.

Ipak, ovaj ekspert ocenjuje da je Mutreb pre bio zadužen za fizičku špijunažu nego za digitalnu.

Saudijska Arabija je, na osnovu preliminarnih rezultata istrage, sinoć saopštila da je saudijski novinar i dopisnik Vašington posta Džamal Kašogi ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu u tuči sa ljudima koje je tamo sreo.

Uhapšeno je 18 Saudijaca do sada, a smenjena su dva visoka saudijska zvaničnika.

Kašogi je poslednji put viđen 2. oktobra, kada je ulazio u saudijski konzulat u Istanbul, nakon čega su turski mediji tvrdili da je tamo ubijen i raskomadan, a Saudijska Arabija je te navode sve vreme negirala.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track