RUSKI VOJNI EKSPERT: Šta traži američki špijunski avion iznad Krima?! Sve podseća na Hladni rat!
Foto: Reuters

MOSKVA ZABRINUTA

RUSKI VOJNI EKSPERT: Šta traži američki špijunski avion iznad Krima?! Sve podseća na Hladni rat!

Planeta -

U poslednje vreme povećana je aktivnost stranih izviđačkih aviona i bespilotnih letelica u blizini granica Rusije.

Kako navodi Sputnjik, najnoviji slučaj zabeležen je u blizini Krimskog poluostrva. Ruski vojni eksperti upozoravaju da takvi letovi samo pogoršavaju situaciju i ističu da je takvo izviđanje u duhu Hladnog rata.

Prethodno je portal za monitoring „Plejn radar“ objavio da je američki avion Boing P-8A „Posejdon“ u utorak izvršio izviđanje na prostoru iznad Kerčkog moreuza i Krimskog poluostrva. Portal je naveo da „Boing P-8A ’Posejdon‘“, koji pripada američkoj Ratnoj mornarici, vrši izviđanje duž crnomorskog priobalja Rusije.

Američki špijunski avion, registarskog broja 168764, približio se krimskoj obali na samo 24,61 kilometra. Ranije istog dana izviđanje u tom regionu izvršio je američki dron "Nortrop Gruman RQ-4 global houk“, koji je leteo duž zone razgraničenja u Donbasu. Nakon što je učestalo izviđanje u regiji Krima i Krasnodarskog kraja, kao i u blizini zapadnih granica Rusije, zvanična Moskva je više puta ukazivala Vašingtonu na opasnost zbog velikog približavanja stranih misija granicama Rusije, a rusko Ministarstvo odbrane je više puta pozvalo Vašington da odustane od takvih operacija. Pentagon je, po svemu sudeći, to odbio. Ruski vojni ekspert Oleg Glazunov kaže da je situacija zabrinjavajuća i da podseća na onu za vreme Hladnog rata.

"Ako uzmemo u obzir naše odnose sa Sjedinjenim Državama, onda je jasno da se ti letovi obavljaju u izviđačke svrhe. Njihov glavni zadatak je da otkriju ruska čvorišta odbrane, nivo zaštite i sisteme protivvazdušne odbrane. Takvo izviđanje je u duhu Hladnog rata i to izaziva zabrinutost“, rekao je Glazunov za Sputnjik. Ekspert dodaje da je politika Donalda Trampa u potpunosti nepredvidljiva, a ide od zbližavanja sa Rusijom do potpune konfrontacije. "To u velikoj meri pogoršava situaciju. Nijednoj zemlji se ne dopada kada se takve izviđačke misije vode na njenim granicama, jer se takve stvari obično dešavaju uoči napada. Mi, na primer, ne izvodimo izviđačke letove nad teritorijom Sjedinjenih Država. Mi smo miroljubiva zemlja, ali se sa američke strane može svašta očekivati“, upozorio je ruski ekspert. Avion "Boing P-8A 'Posejdon‘“ je iz sastava desete patrolne eskadrile (VP-10 "Red lansers“) američke Ratne mornarice. Namenjen je za otkrivanje i uništavanje neprijateljskih podmornica, kao i za izviđanje i učestvovanje u protivbrodnim i spasilačkim operacijama, kako u priobalnim područjima, tako i u okeanima.

Kurir.rs/ Sputnjik Srbija

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track