KONAČNO DOBRE VESTI ZA PLANETU: Ozonski omotač se oporavlja, rupa se smanjuje, a evo zašto je to izuzetno važno
Foto: Profimedija

dobra vest

KONAČNO DOBRE VESTI ZA PLANETU: Ozonski omotač se oporavlja, rupa se smanjuje, a evo zašto je to izuzetno važno

Planeta -

Ujedinjene nacije su saopštile da se Zemljin ozonski omotač konačno oporavlja od štete koju je prouzrokovala upotreba aerosol sprejeva i klima-uređaja.

Omotač iznad Zemljine severne hemisfere potpuno će se oporaviti do 2030. godine, navodi se u novom izveštaju svetske organizacije.

Ozonski omotač je počeo da se smanjuje kasnih sedamdesetih godina prošlog veka, a naučnici su upozorili da je to posledica široke upotrebe hemikalija koje uništavaju Zemljin zaštitni atmosferski pojas.

Kao rezultat akcija koje su preduzete, očekuje se da će se ozonski omotač iznad Zemljine severne hemisfere potpuno oporaviti do 2030. godine, da će ozonska rupa iznad Antarktika nestati oko 2060. godine.

foto: Profimedia

Omotač nad nad južnom hemisferom će se, oporaviti do polovine ovog veka, procena je studije naučnika koja je objavljena na konferenciji u Kitu, prestonici Ekvadora.

"To je stvarno dobra vest. Ukoliko se nastavi sa smanjivanjem upotrebe supstanci koje ugrožavaju ozonski omotač, bićemo svedoci izuzetno velikih efekata. Međutim, ne mislim da ćemo moći da proglasimo pobedu do 2060. godine, to će učiniti naši unuci" izjavio je Pol Njuman, glavni naučnik za pitanja Zemlje iz Godar spejs flajt centra NASA.

DA LI STE ZNALI? - Francuski fizičari Šarl Fabri i Anri Buison prvi su otkrili ozonski omotač i dokazali njegovo postojanje 1913. - Dobsonova jedinica je jedinica mere u kojoj se najčešće izražava količina ozona u atmosferi. - Debljina ozonskog omotača se razlikuje, tako je uglavnom u blizini ekvatora manja i povećava se prema polovima. - U najtanjem delu je debeo 10 kilometara, a u najdebljem oko 50 kilometara.

Ozonski omotač štiti Zemlju od ultraljubičastih zraka, koji izazivaju rak kože, uništavaju letinu i proizvode druge probleme. Povećanim korišćenjem hemikalija nazvanih hlorofluorokarbonati, koji oslobađaju hlorin i bromin, počelo je uništavanje ozonskog omotača.

U Montrealu je 1987. potpisan sporazum koji je predvideo zamenu ovih štetnih hemikalija. Ozonski omotač započinje na 10 kilometara od Zemlje, a debljina mu zavisi od lokacije i godišnjeg doba.

Kurir.rs

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track