NAJVEĆA MISTERIJA IRAKA! NIKO NE ZNA GDE JE SADAMOVA SUPRUGA: Iračka prva dama nestala bez traga! Bila je okrutna, pohlepna i krila jezivu tajnu! (VIDEO)
Foto: printscreen YT

poslednji trag vodi do Velike Britanije

NAJVEĆA MISTERIJA IRAKA! NIKO NE ZNA GDE JE SADAMOVA SUPRUGA: Iračka prva dama nestala bez traga! Bila je okrutna, pohlepna i krila jezivu tajnu! (VIDEO)

Planeta -

Malo se zna o prvom braku Sadama Huseina sa Sajidom Talfah. Njihov brak bio je dogovoren, a njihovi roditelji su ga ugovorili dok su Sadam i Sajida imali jedva 10 godina.

Ugovoreni brakovi u muslimanskim zemljama su deo običaja koji se neretko poštuju i danas. Međutim, Sajida je bila i ćerka Sadamaovog ujaka, što znači da su ona i Sadam bili brati i setra. Par se venčao negde 1963. godine, tačan datum nije poznat, a u braku su dobili petoro dece: Udaja, Kusaja, Ragad, Ranu i Halu.

Sajida je je bila učiteljica pre nego što se udala za Huseina, a posle venčanja uživala je u društvenom položaju koji joj je doneo brak sa visokopozicioniranim iračkim vladinim zvaničnikom. Sajida Talfah nosila je odeću poznatih evropskih dizajnera, posedovala skupoceni nakit, a kosu je farbala u plavo.

Jedna žena koja je poznavala prvu damu Iraka svedoči da je Sajida silno želela da ima beo ten, pa je na lice stavljala velike količine pudera, zbog čega je izgledalo kao da joj je neko bacio u lice brašno.

Trgovci u Bagdadu navodno su strahovali od Sadamove žene jer je retko plaćala punu cenu za uzetu robu, uprkos "svom tom silnom bogatstvu, koje je zapravo bilo pokradeno od iračkog naroda." Drugi pak tvrde da je i ona, kao i njen suprug, bila veoma nasilna i pohlepna. Žena koja je radila kod njih kao kućna pomoćnica opisala je kao 'okrutnu ženu koja je zlostavljala poslugu'. Svog psa je ostavila za kaznu ceo dan na suncu bez vode jer je ugrizao.

Sadam je bio vrlo oprezan kako bi u javnosti ostavio o sebi što bolji utisak. Kad je jednom dao intervju 1978. godine izjavio je da je u braku "najvažnije da muškarac nikad ne dopusti da se žena oseća usamljenom i napuštenom".

Naravno, kao i većina Sadamovih izjava bila je maska za spoljnji svet. Glasine da diktator ima mnogobrojne ljubavnice nisu bile tajna. Jedna od njih je imala posebno mesto u njegovom srcu, a zvala se Samira Sahbandar. Činjenica da su i Husein i ona već bili u braku, nije ih sprečilo da se navodno u tajnosti venčaju 1986. godine.

Samirin suprug mudro je ćutao i prešao preko toga, a ni Sajida nije mogla ništa. Bilo da se Sadam zaista oženio za Samirom ili ne, par je počeo javno da se pojavljuje krajem 80-ih godina, što je Sajidu i njenu porodicu sve više ljutilo.

Adnan Kairalah, Sadamov šurak i bratić, a zapravo Sajidin brat, bio je besan zbog odnosa Sadama prema njegovoj sestri i to je glasno govorio. međutim brzo je ućutkan. Naime on je poginuo u vrlo neobičnom padu helikoptera. Godinu dana kasnije jedan od Sadamovih telohranitelja priznao je da je postavio eksploziv u helikopter po Sadamovom naređenju.

Mnogi članovi porodice Husein bili su prisiljeni da pobegnu iz Iraka tokom zalivskog rata, da bi se vratili kad je on završen. Sajida je 2003. godine trebalo da se odrekne svog luksuznog života - neposredno pred bombardovanje Bagdada, ali nije poznato kako je i gde završila.

Navodno je, sa dve ćerke zatražila azil u Britaniji, ali im zahtevi nisu odobreni. Britanska vlada je odbila da im da dozvolu boravka, uz objašnjenje da zemlja "nije obvezna da daje azil ljudima koji su sudelovali u kršenju ljudskih prava".

Sajida Talfah uživala je u bogatstvu i lukszu na račun miliona Iračana koji su živeli u siromaštvu i večnoj opasnosti da budu strpani u zatvor, u vreme Sadamove diktature. Čak i da Sajida nije bila direktno uključena u silna ubistva koja je naređivao njen suprug, svaki njen dragulj i svaki njen izlet u Pariz, bio je plaćen iračkom krvlju.

Kurir.rs/Express.hr/

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track