ŽRTVI SILOVANJA PRETI 20 GODINA ROBIJE: Imeldu (20) očuh godinama zlostavljao, a kad mu je rodila dete, strpali je u zatvor I OPTUŽILI ZA UBISTVO!
Foto: EPA

JEZIV SLUČAJ U EL SALVADORU

ŽRTVI SILOVANJA PRETI 20 GODINA ROBIJE: Imeldu (20) očuh godinama zlostavljao, a kad mu je rodila dete, strpali je u zatvor I OPTUŽILI ZA UBISTVO!

Planeta -

Žrtvi silovanja i stravičnog zlostavljanja u porodici u El Salvadoru preti 20 godina zatvora zato što je navodno pokušala da abortira dete koje joj je napravio očuh, koji ju je silovao od njene dvanaeste godine.

Imelda Kortez (20) iz siromašne seoske porodice iz San Migela u pritvoru je od od aprila 2017. kad je rodila dete čiji je otac njen očuh (70), koji ju je silovao od njene dvanaeste godine.

Kortezova je hitno prebačena u bolnicu kad ju je majka zatekla kako krvari u bolovima. Doktor iz Hitne pomoći je posumnjao na abortus i pozvao je policiju. Međutim, beba je rođena živa i zdrava.

Imelda nije ni znala da je trudna. Iako je beba preživela, žrtva silovanja je optužena za ubistvo sa umišljajem. Posle nedelju dana u bolnici, poslata je u zatvor bez prava na kauciju.

"Ovo je najekstremnija, skandalozna nepravda protiv žene koju sam ikada videla", kaže Berta Marija Deleon, jedna od advokata Kortezove. "Država je u više navrata narušila Imeldina prava kao žrtve; ona je duboko pogođena, ali uskraćena joj je pomoć psihologa."

U El Salvadoru je abortus je nelegalan u svim slučajevima, a ta praksa je dovela do agresivnog proganjanja žena. Mahom su to siromašne, usamljene stanovnice ruralnih sredina, osuđene na osnovu slabih dokaza posle ginekoloških komplikacija kao što su pobačaj i rađanje mrtvorođenčadi.

foto: EPA

Imeldu je u bolnici posetio očuh i pretio joj da će ubiti i nju i njenu majku, braću i sestre ako ga prijavi. Na sreću, druga pacijentkinja je čula razgovor i prijavila medicinskoj sestri, koja je pozvala policiju.

Prvo što je tužilac uradio bilo je da optuži Imeldu da je izmislila zlostavljanje kako bi opravdala svoj zločin! Ta optužba će stajati dok DNK test ne dokaže očinstvo. Njen očuh još nije optužen.

Suđenje Kortezovoj počelo je juče, a presuda tročlanog sudskog veća očekuje se za nedelju dana.

foto: Reuters

Psihološka procena je zapazila kognitivni i emocionalni deficit usled zlostavljanja i traume, ipak Kortezova nije dobila nikakvu psihološku podršku otkad je pritvorena pre osamnaest meseci.

"Kad pomisiš da ništa surovije ne postoji u El Salvadoru, dogodi se Imeldin slučaj, koji pokazuje potpunu rešenost tužilaca da proganjaju siromašne žene bez obzira na okolnosti i dokaze. Okivanje tih žena u bolničkim krevetima i njihovo slanje u zatvor šalje snažnu poruku: ako ste siromašni, nije bezbedno da tražite pomoć lekara", kaže aktivistkinja Paula Avila-Giljen.

Kurir.rs/Gardijan

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track