NOVI JEZIVI DETALJI UBISTVA SAUDIJSKOG NOVINARA! RECI ŠEFU DA JE OPERACIJA ZAVRŠENA: Otkriven kofer sa alatom za likvidaciju Džamala Kašogija koji je sa sobom doneo tim ubica! (VIDEO)
Foto: printscreen YT

šokantan audio-snimak

NOVI JEZIVI DETALJI UBISTVA SAUDIJSKOG NOVINARA! RECI ŠEFU DA JE OPERACIJA ZAVRŠENA: Otkriven kofer sa alatom za likvidaciju Džamala Kašogija koji je sa sobom doneo tim ubica! (VIDEO)

Planeta -

Špricevi, elektrošokeri i voki-tokiji bili su u prtljagu saudijskog tima koji je poslat u Istanbul da ubije novinara Džamala Kašogija.

Turski mediji objavili su fotografiju sadržaja kofera dan nakon objavljivanja sadržaja audio-snimka na kojem jedan od ubica nekome u telefonskom razgovoru saopštava da "kaže svom šefu da je operacija završena".

Ime "šefa" je nepoznato, ali Njujork tajms je objavio da zvaničnici američkih obaveštajnih službi smatraju da je reč o saudijskom prestolonasledniku, princu Muhamadu bin Salmanu.

Saudijski novinar Džamal Kašogi, koji je bio u egzilu u Sjedinjenim Državama od 2017. godine, ubijen je 2. oktobra u konzulatu svoje zemlje u Istanbulu.

Na snimku koji je predat kao dokaz čuje se da je novinar otet, drogiran i zadavljen. Potom je testerom isečen na komade. Istražitelji veruju da je telo novinara rastopljeno u kiselini, a nakon što je pretvoreno u tečnost bačeno u kanalizaciju.

Ankara navodi da je tu operaciju izveo tim od 15 osoba koji je poslala Saudijska Arabija i da su oni napustili Tursku isti dan posle zločina. Otputovali su kući sa dva privatna i jednim redovnim letom, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Fotografije koje je objavio list Sabah odgovaraju skenu kofera osoba koje su otputovale privatnim letovima. U njima je kako tvrdi list bilo deset mobilmnih telefona, pet voki-tokija, dva šprica, dva elektrošokera, velike makaze, uređaj za ometanje, tri velike heftalice i predmet sličan skalpelu.

Erdogan, koji je optužio "najviše saudijske zvaničnike" da su naredili tu operaciju, potvrdio je da postoji audio-snimak ubistva, koju je, kako je rekao, podelio sa Vašingtonom, Rijadom, Parizom, Berlinom i Londonom.

"Taj snimak je užasan. Čak je i član saudijske obaveštajne službe bio toliko šokiran kada je preslušao da je rekao: 'Ovaj mora da je bio nadrogiran, jer samo netko ko uzima heroinmože do da uradi.'"

Kašogijevo ubistvo izazvalo je šok i bes širom sveta, ali svetske sile nisu preduzele konkretne akcije protiv Saudijske Arabije, najveće svetske izvoznice nafte i pristalice planova Vašingtona za obuzdavanje uticaja Irana na Bliskom istoku.

Kurir.rs/Index.hr

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track