OPASNO NAORUŽAN: Novi ruski ratni brod "Projekta 20380" biće gospodar Pacifika! (VIDEO)
Foto: printscreen Facebook

JAČAJU FLOTU

OPASNO NAORUŽAN: Novi ruski ratni brod "Projekta 20380" biće gospodar Pacifika! (VIDEO)

Planeta -

Najnovija korveta ruske mornarice projekta 20380 "Gromki", trebalo bi da uđe u Pacifičku flotu do kraja godine. Već se sprovede završni testovi, koji će biti praćeni avijacijom Istočnog vojnog distrikta, rekao je novinarima portparol flote Nikolaj Voskresenski.

“Na brodu su stručnjaci brodogradilišta "Amur", u kom je ovaj ratni brod izgrađen, kao i pripadnici Pacifičke flote koji upravljaju helikopterima Ka-27, Tu-142 i protivpodmorničkim avionima Il-38 pomorske avijacije Pacifičke flote, kako bi potvrdili tehničke karakteristike broda", objasnio je Voskresenski.

"Gromki" je druga korveta 20380 projekta, izrađena posebno za Pacifičku flotu pod programom obnove naoružanja. Brod je dugačak 104,5 metra, širok 13 metara. Dostiže maksimalnu brzinu od 27 čvorova.

U Rusiji se planira i izgradnja nove generacije nosača aviona sa većim opterećenjem od "Admirala Kuznjecova, rekao je Aleksej Rahmanov, direktor Ujedinjenog brodarskog preduzeća Rusije. Govoreći o brodogradilištima koja bi mogla fa izgrade takve ogromne brodove, on je naglasio da u Rusiji danas postoje dva odgovarajuća.

Danas ruska mornarica ima teški nosač aviona, "Admirala Kuznjecova". Taj rod je prvobitno sagrađen za sovjetsku mornaricu 1991. godine.

Posle renoviranja, može da služi još 20 godina. Ukupna dužina broda je 304,5 metara, a širina palube dostiže 67 metara, sa raspoređenjem od 59.100 tona. Posada Admirala Kuznjecova broji 1.960 ljudi, uklljučujući 528 oficira i 210 podoficira.

Naoružanje nosača aviona uključuje borbene avione "su-33" i "mig-29K", "su-25UTG" i protivpodmorničke helikoptere Ka-27 ili Ka-29. Brod ima 12 "granit-NK" protivpodmorničkih raketnih lansirnih platformi, "kinžal" hipersonične raketne lansirne sisteme (192 rakete), i "kortik" artiljerijske i raketne sisteme (256 rakete, 48.000 raketa).

Osim ratnog broda "Gromki", u floti u bliskoj budućnosti će se naći korveta "Savršeni" i "Heroj Rusije Cidenžapov". Takođe, prema Borisovu, Pacifička flota će primiti četiri mala raketna broda (MRK) projekta 22800, a odgovarajući ugovori će biti potpisani ove godine.

Kurir.rs/Flotprom.ru

Foto printscreen Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja