OVO JE NAJSMRTONOSNIJE MESTO NA ZEMLJI: Arheolozi su u zemlji uočili savršen krug od 200 km, a onda su otkrili neverovatnu istinu
Foto: Twitter/Printscreen

za ovaj grad je malo ko čuo

OVO JE NAJSMRTONOSNIJE MESTO NA ZEMLJI: Arheolozi su u zemlji uočili savršen krug od 200 km, a onda su otkrili neverovatnu istinu

Planeta -

Sredinom osamdesetih godina, grupa američkih arheologa na satelitskim snimcima meksičkog poluostrva Jukatana primetila je govotovo savršen krug, prečnika 200 kilometara.

Krug je bio savršen baš kao da je precizno iscrtan šestarom. Meksiko je već poznat po velikom broju laguna koje su ispunjene vodom i koje su zbog svog egzotičnog izgleda primamljive turistima. Ali, ovo je izgledalo drugačije.

foto: Youtube/Printscreen

U pitanju je bio udarac asteroida. On je stvorio krater dubok 30 kilometara, a to je dovelo do toga da se zemlja oko njega ponaša kao kada se kamenčić baci u baru. U godinama koje su dolazile, kataklizmički uticaj svet je dobio neprepoznatljiv izgled, a temperature su bile toliko niske da je 75 odsto života na Zemlji nestalo, uključujući i dinosauruse.

U centru kratera, čak kilometar u dolini, danas se nalazi maleni grad Čiksulub Puerto. U gradu živi tek nekoliko hiljada ljudi, kuće su niske gradnje, uglavnom ofarbane u žuto, belo i narandžasto. Štaviše, grad je toliko malo poznat i u samom Meksiku da ga uglavnom posećuju ljubitelji paleontologije, koji se redovno izgube i dođu do sela Čiksulub, koje je sedam kilometara udaljeno od grada.

Sve i da stignu do grada, turisti nikada neće pretpostaviti da se nalaze na najsmrtonosnijem mestu na planeti koje je pre 100 miliona godina pogodio asteroid koji je uništio život na planeti. Na glavnom trgu možgu se videti školski crteži dinosaurusa, a u blizini se nalazi i igralište na kojem dominiraju igračke sa dinosaurusima.

Jedini spomenik posvećen dinosaurusima nalazi se na glavnom trgu, ispred crkve, u vidu velike kosti od betona.

foto: Profimedia

Sve dok nisu objavljeni rezultati istraživanja 1991. godine, Jukatan nije bio mesto kojem se posvećivala pažnja. Danas, tu se nalazi muzej, otvoren u septembru 2018. godine, zajednički projekat meksičke vlade i najvećeg univerziteta u Mekisku UNAM koji ima za cilj da ljude vrati 66 miliona godina u prošlost, kada je asteroid od 12 kilometara promenio istoriju sveta i čije su posledice trajale narednih nekoliko miliona godina.

Nažalost, sve ono što treba naučnicima da pruži uvid u poreklo asteroida kao i šta je uspeo da uništi i dalje se nalazi daleko ispod zemlje u krateru Čiksulub. Turisti mogu otići ispod zemlje tek do plavih laguna u kojima mogu plivati sa ribama, nesvesni da su upravo ove lagune nastale zbog mekanih krečnjaka koji su bili primorani da izbiju na površinu iz dubokog podzemlja nakon udarca.

Danas su te lagune, nastale udarcem asteroida, glavni zaštitni znak Jukatana koji krasi brošure širom sveta.

Kurir.rs/BBC Foto: Youtube/Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track