SVE ĆE BITI GOTOVO U NEDELJU: Održava se samit EU na kome će biti finalizovan dogovor o Bregzitu!
Foto: EPA

TUSK TUŽAN ŠTO ODLAZE

SVE ĆE BITI GOTOVO U NEDELJU: Održava se samit EU na kome će biti finalizovan dogovor o Bregzitu!

Planeta -

Predsednik Evropskog saveta, Donald Tusk, najavio je danas da će u nedelju, 25. novembra, biti održan vanredni samit Evropske unije na kome će biti finalizovan i formalizovan sporazum o izlasku Velike Britanije iz Unije.

Tusk je od glavnog pregovarača EU u razgovorima o Bregzitu Mišela Barnijea dobio tekst juče dogovorenog sporazuma o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz EU.

Predsednik Evropskog saveta poručio je da i dalje ne deli entuzijazam britanske premijerke Tereze Mej o Bregzitu i ponovio stav da je izlazak Veike Britanije iz EU "gubitak za sve".

"Koliko god bio tužan zbog vašeg odlaska, učinuću da ovaj oproštaj bude što manje bolan za vas i za nas", poručio je Donald Tusk.

On je ocenio da su se pregovori s Velikom Britanijom vodili kako bi se sa jedne strane "ograničila šteta" koju će Bregzit neminovno izazvati (za Veliku Britaniju), ali i kao bi se obezbedili vitalni interesi i principi ostalih 27 zemlja članica i cele EU.

Tusk je naveo da se postignuti Sporazum o povlačenju Velike Britanije sada analizira u zemljama članicama EU koje bi do kraja ove nedelje trebalo da daju svoje mišljenje o dogovorenom tekstu.

On je najavio i razgovore o mandatu Evropske komisije neophodnom da bi se finalizovao zajednička politička delaracija o budućim odnosima EU i Ujedinjenog Kraljevstva.

"Evropska komisija namerava da se o deklaraciji o budućim odnosima dogovori do utorka sledeće nedelje. Zemlje članice će imati 48 sata kako bi razmotrile taj tekst koji bi trebalo da bude završen do sledećeg četvrtka. Ako se ništa vanredno ne dogodi, održaćemo sastanak Evropskog saveta u nedelju, 25. novembra, u 9.30 kako bi finalizovali i formalizovali sprazum o Bregzitu", poručio je Tusk.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track