AMERIČKI KONGRES: Izgubili bismo rat od Rusije i Kine, naša vojska je slabija!
Foto: Profimedia

NISU ZADOVOLJNI SOPSTVENOM ODBRANOM

AMERIČKI KONGRES: Izgubili bismo rat od Rusije i Kine, naša vojska je slabija!

Planeta -

Nova strategija nacionalne odbrane SAD ne osigurava SAD pobedu nad Rusijom i Kinom, smatraju eksperti dvopartijske komisije za ocenu sadašnje odbrambene američke strategije.

"Vojna nadmoć SAD - okosnica njenog globalnog uticaja i nacionalne bezbednosti - pala je na zabrinjavajući nivo“, navodi se u juče objavljenom izveštaju odbora za strategiju nacionalne odbrane. U tom tekstu stoji da je nova strategija nacionalne odbrane Trampove administracije nedovoljno osigurana resursima i da SAD "rizikuju da pretrpe vojni poraz od Kine i Rusije" u nekom budućem konfliktu.

U tom tekstu se navodi da bi vojska SAD mogla da pretrpi "neprihvatljive žrtve" u nekom budućem konfliktu.

"Bilo bi joj teško da pobedi a možda bi i izgubila rat protiv Kine ili Rusije", navodi se u izveštaju.

Prema oceni oko deset bivših visokih zvaničnika iz redova demokrata i republikanaca koji čine odbor, SAD bi bile posebno ranjive ako bi njeni vojnici morali istovremeno da se bore na više frontova.

Oni upozoravaju da, uzimajući u obzir napore koje preduzimaju Rusija i SAD za jačanje svog vojnog potencijala, vojska SAD bi mogla da pretrpi "neprihvatljive žrtve" u nekom budućem konfliktu.

Komisija je došla do ovog zaključka nakon saopštenja da ako u 2019. godini SAD nameravaju da izdvoje na potrebe odbrane oko 716 milijardi dolara, naredne godine to može biti smanjeno do 700 milijardi dolara, javlja televizija Si-En-En, komentarišući izveštaj.

Kurir.rs/ Beta-AFP

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track