RASPADA SE BRITANSKA VLADA! Pljušte ostavke, SUNOVRAT FUNTE! Terezu Mej roštiljali u parlamentu: Bregzita možda NE BUDE! POSLANICI JOJ SE SMEJALI! (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube/The Guardian

HAOS ZBOG DOGOVORA

RASPADA SE BRITANSKA VLADA! Pljušte ostavke, SUNOVRAT FUNTE! Terezu Mej roštiljali u parlamentu: Bregzita možda NE BUDE! POSLANICI JOJ SE SMEJALI! (VIDEO)

Planeta -

Nekoliko ministara podnelo je danas ostavke u britanskoj vladi, u znak protesta zbog sporazuma premijerke Tereze Mej s Briselom o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

Tereza Mej je više od tri sata u parlamentu branila sporazum, a poslanici su joj se smejali posebno kad je rekla da finalni sporazum omogućava Britaniji da "glatko i po propisu napusti EU" do marta 2019. Ona je kazala poslanicima da imaju jasan izbor - ili da podrže njen sporazum o Bregzitu, ili da Evropsku uniju Velika Britanija napusti bez sporazuma, ili da Bregzita uopšte ne bude.

"Izbor je jasan: možemo da izađemo bez sporazuma, možemo rizikovati da Bregzita uopšte ne bude, ili možemo izabrati da se ujedinimo i podržimo najbolji dogovor koji se može postići", rekla je Tereza Mej, prenosi Rojters.

Britanski opozicioni lider Džeremi Korbin odgovorio joj je da mora da povuče svoj, kako je rekao, "polupečen" sporazum sa Evropskom unijom o Bregzitu ili će ga parlament odbaciti. Lider laburista je rekao da parlament ne može i neće prihvatiti lažan izbor između tog sporazuma i nepostojanja sporazuma.

Korbin je nagovestio da će laburisti biti protiv sporazuma ako bude podnet parlamentu na glasanje.

Prvi je ostavku podneo ministar za Bregzit Dominik Rab ranije danas podneo je ostavku u znak protesta zbog sporazuma premijerke Tereze Mej o izlasku iz Evropske unije, ističući da mu "savest ne dozvoljava" da podrži nacrt tog dogovora.

U roku od svega nekoliko sati, ostavke su podnele i ministarka za rad i penzije Ester Makvej, poslanica u vladajućoj Konzervativnoj partiji i pomoćnica ministra obrazovanja An-Mari Trevelijan i državna ministarka u Ministarstvu za Bregzit Suela Braverman, prenosi Rojters.

Svi su svoje ostavke obrazložili nezadovoljstvom i zabrinutošću zbog premijerkinog nacrta sporazuma o Bregzitu.

"Jutros sam informisala premijerku (Terezu Mej) da napuštam njenu Vladu“, napisala je Makvejeva na Tviteru.

Britanski ministar za Bregzit Dominik Rab ranije danas podneo je ostavku u znak protesta zbog sporazuma premijerke Tereze Mej o izlasku iz Evropske unije, ističući da mu "savest ne dozvoljava" da podrži nacrt tog dogovora.

I Šeljiš Vara, ministar za Severnu Irsku, podneo je ostavku zbog nacrta sporazuma o Bregzit.

Funta je pala jutros na Londonskoj berzi za više od 1,0 odsto prema dolaru i evru, a cene akcija su se sunovratile nakon vesti da je britanski ministar za Bregzit Dominik Rab podneo ostavku.

Britanska valuta je na vrlo volatilnom trgovanju pala za jedan procenat u odnosu na dolar, na 1,2839 dolara, i za 1,3 odsto prema evru, na 88,23 penija, javlja Rojters.

Tereza Mej je sinoć objavila da je posle petočasovnog sastanka obezbedila podršku vlade što se tiče sporazuma.

Evropska komisija i Velika Britanija postigli su u sredu dogovor o uslovima Člana 50 koji se odnosi na Sporazum o povlačenju, saopšteno je iz Evropske komisije.

Kurir.rs/ BBC

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track