OVO SU NAJOPASNIJA MESTA NA ZEMLJI: Dobro razmislite pre putovanja na ove destinacije! Mapa rizika otkriva šta vas čeka!
Foto: Profimedia

inTeraktivna mapa upozorenja

OVO SU NAJOPASNIJA MESTA NA ZEMLJI: Dobro razmislite pre putovanja na ove destinacije! Mapa rizika otkriva šta vas čeka!

Planeta -

Najopasnija mesta na planeti su Libija, Avganistan i Somalija, prema novoj mapi napravljenoj za upozoravanje putnika na rizike koji ih vrebaju u inostranstvu.

Interaktivne "Mape rizika za putovanja" za 2019. godinu otkrivaju zemlje u kojima će putnici najverovatnije imati probleme kada je u pitanju bezbednost na putevima, opšta bezbednost i medicinski problemi.

Sa druge strane, nordijske zemlje Finska, Norveška i Island označene su najsigurnija mesta na mapi.

foto: Profimedia

Mapa je napravili stručnjaci iz oblasti medicine, bezbednosti, kontrole rizika i internacionalni SOS. Libija, Avganistan, Somalija i Sirija su u svakoj od tri kategorije po kojima su države rangirane, što znači da su najopasnije.

foto: Travelriskmap.com

Kada je reč o zdravlju, zemlje sa najvećim rizikom od bolesti su afričke zemlje Južni Sudan, Niger, Obala Slonovače i Sijera Leone. Irak je takođe označen kao zemlja visokog rizika kada se radi o zdravlju zajedno sa Libanom, Venecuelom i Severnom Korejom.

Nasuprot tome, mesta sa niskim rizikom od oboljenja smatraju se najveći broj zemalja u Evropi, Kanada, SAD, Novi Zeland i Japan.

Brazil, Kina i Rusija smatraju se zemljama koje imaju "brz razvoj varijabilnog rizika" kada je reč o zdravlju.

foto: AP / Rahmat Gul

U pogledu bezbednosti, zemlje sa najvećim rizikom su Avganistan, Sirija, Jemen, Libija, Somalija, Južni Sudan i Mali.

Čak i veoma popularne destinacije za odmor, poput Meksika, delova Kariba i delova Indije označene su kao visoko rizične za sigurnost.

foto: Profimedia

Suprotno njima, mesta gde se bezbednosni rizici smatraju zanemarljivim su Danska, Švajcarska, Slovenija, Island, Grenland i Finska.

Ukoliko volite odmor na točkovima, trebalo bi da se pripazite na putevima u Africi, kao i Brazilu, Boliviji, Saudijskoj Arabiji, Iranu i Kazahstanu, koji su označeni sa najvećim rizicima na putevima. U ovoj kategoriji SAD dobija "umereno" rangiranje

Većina Evrope je rangirana kao "veoma niskog" ili "niskog", rizika zajedno sa Japanom, Australijom i Novim Zelandom. Pored mape za putne rizike, takođe je utvrdio da 43 odsto poslovnih putnika očekuje povećanje putnih rizika u 2019. godini.

Kurir.rs/ Daily Mail

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja