POSLE OVOGA RAT KINE I SAD JE NEIZBEŽAN: Evo kada će Vašington ispostaviti poslednji ultimatum i šta će on sadržati (VIDEO)
Foto: Profimedia, Reuters

novi sukob

POSLE OVOGA RAT KINE I SAD JE NEIZBEŽAN: Evo kada će Vašington ispostaviti poslednji ultimatum i šta će on sadržati (VIDEO)

Planeta -

Predstojeći sastanak Donalda Trampa s kineskim predsednikom Sijem Đinpingom u Buenos Ajresu najverovatnije će biti poslednja prilika za normalizaciju odnosa dveju zemalja, rekao je američki potpredsednik Majkl Pens.

Taj sastanak je od posebne važnosti zbog rastućih napetosti u odnosima dve supersile.

Američki potpredsednik Majkl Pens je rekao da Kina mora radikalno da promeni svoje ponašanje ako želi da izbegne hladni rat s Vašingtonom i njegovim saveznicima.

Prošle nedelje je u Singapuru otvoren samit gruše ASEAN, na kom Pens predstavlja SAD. Učesnici sastanka nisu krili da brinu da li će sukob između Kine i Sjedinjenih Država biti dug, piše Vašington post. List podseća će Pens ići i na sastanak grupe APEK u Papui Novoj Gvineji, gde će takođe biti i kineski predsednik, ali njihov bilateralni susret na marginama skupa nije zakazan.

Pens je izjavio “da je američka strana spremna za dogovor sa Sijem Đinpingom u Argentini, ali samo pod uslovom da Peking dramatično promeni svoj privredni, vojni i politički kurs”. On taj susret vidi kao najbolju, verovatno i poslednju, priliku za izbegavanje hladnog rata.

“Želimo da budemo sigurni da će Kina razumeti naš stav i spremnost za delovanje i doći ćemo u Argentinu s konkretnim predlozima”, rekao je Pens i potvrdio listu zahteva koja će biti uručena Pekingu, a uključuje prestanak "ilegalnog prenosa tehnologije, otvaranje punog pristupa kineskom tržištu, poštovanje međunarodnih pravila i normi, i neuplitanje Komunističke partije Kine u politiku zapadnih zemalja".

Pens je siguran da je američka privreda bolje pripremljena za potencijalnu eskalaciju napetosti, a da Kinezi za to nemaju dovoljno sredstava.

Pre posete Singapuru, američki potpredsednik je posetio Tokio, gde se sastao sa premijerom Šinzom Abeom, koji se ranije u Pekingu sastao sa SiJEM Đinpingom. Nakon razgovora, Pens je rekao da je novi pristup Kine u odnosima s Japanom znak da je Kina čula američka upozorenja. “Napuštam Japan, više nego ikada siguran da nas je Kina čula. Svesni su našeg stava”, izjavio je Pens.

Vašington post napominje da je glavni cilj azijske turneje američkog potpredsednika da uveri zemlje regiona da SAD mogu da im ponude profitabilnu alternativu kineskom megaprojektu "Jedan pojas - Jedan put". On, navodno, nije kritikovao kineski projekat, već je pokušavao da uveri azijske partnere da SAD bolje znaju šta je potrebno region.

Kurir.rs/Logično.com Foto: Profimedia, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track