SAUDIJSKI PRINC SPREMAN NA SVE: Da bi skrenuo pažnju sa Kašogijevog ubistva, skovao je paklen plan!
Foto: EPA

ova ideja može da ima strašne posledice

SAUDIJSKI PRINC SPREMAN NA SVE: Da bi skrenuo pažnju sa Kašogijevog ubistva, skovao je paklen plan!

Planeta -

Saudijski prestolonaslednik, Muhamed bin Salman, pokušao je da ubedi izraelskog premijera Banjamina Netanijahua da započne konfikt sa Hamasom u Gazi, kao deo plana da se skrene pažnja sa slučaja ubijenog novinara Džamala Kašogija, kažu izvori iz Rijada.

Navodno, rat u Gazi je deo niza mera i scenarija koje je predložila Radna grupa za hitne slučajeve, koja je oformljena kako bi se smanjila šteta od curenja informacija o ubistvu Kašogija.

Benjamin Netanijahu
Benjamin Netanijahufoto: EPA / RONEN ZVULUN / POOL

Radna grupa, koja se sastoji od zvaničnika iz Kraljevskog suda, ministra unutrašnjih i spoljnih poslova, i obaveštajnih službi, na svakih šest sati informiše mladog princa o novim dešavanjima. Oni su, kako piše "Midl Ist Aj", savetovali bin Salmana da bi rat u Gazi odvratio pažnju američkog predsednika Donalda Trampa i fokusirao Vašington na ulogu koju ima Saudijska Arabija u podsticanju izraelskih strateških interesa.

Takođe, grupa je savetovala princa da "neutralizuje Tursku svim sredstvima", uključujući i pokušaje da podmiti tuskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana ponudama za kupovinu njihovog oružja i izjavama prestolonaslednika da želi da pobošlja odnose između Rijada i Ankare.

Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdoganfoto: Reuters / Presidential Press Service

U komentarima koje je izrekao u Inicijativi za buduću investiciju prošlog meseca, bin Salman je tvrdio da je ubistvo Kašogija iskorišćeno kako bi se napravio jaz između Saudijske Arabije i Turske. Dodao je i da se to neće dogoditi "sve dok postoji kralj koji se zove kralj Salman bin Abdelaziz i krunski princ koji se zove Muhamed bin Salman u Saudijskoj Arabiji".

Ubijeni novinar Kašogi
Ubijeni novinar Kašogifoto: AP

Podsetimo, novinar Džamal Kašogi je brutalno ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra. Turske vlasti veruju da je zločin izvršio "odred ubica", čiji su osumnjičeni članovi u svojoj ekipi imali nekoliko ljudi telohranitelja mladog princa. Saudijski zvaničnici su odbacili optužbe da je prestolonaslednik imao "bilo koja saznanja" o ubistvu Kašogija.

Kraljevska porodica sa sinovima ubijenog novinara
Kraljevska porodica sa sinovima ubijenog novinarafoto: Reuters

Radna grupa za hitne slučajeve predložila je i "više od 30 potencijalnih mera", ukoliko Vašington uvede sankcije Rijadu. Među njima je i da se udvostruči ili za tri puta uveća cena nafte, ponuda Rusiji vojne baze na severu zemlje, i okretanje Kini i Rusiji kao glavnim dobavljačima oružja.

Što se tiče Saudijske Arbije i Izraela, smatra se da ove dve zemlje imaju bliske tajne odnose, koji su uglavnom vođeni zajedničkim neprijateljstvom prema Iranu, dok je bin Salman bio ključni igrač u pokušajima da proda Trampu "sporazum veka", mirovni plan za Izrael i Palestinsku upravu.

Kurir.rs/Middle East Eye Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track