ŠOKANTNO! PROCURILA JEZIVA TAJNA CIA: Bivši agent otkrio mračni plan američke vlade i novu metodu za mučenje zatvorenika! (VIDEO)
Foto: Profimedia

strašno

ŠOKANTNO! PROCURILA JEZIVA TAJNA CIA: Bivši agent otkrio mračni plan američke vlade i novu metodu za mučenje zatvorenika! (VIDEO)

Planeta -

Bivši oficir američke obaveštajne službe Filip Džiraldi izrazio je žaljenje što niko nije odgovarao za zločine koje je počinila CIA i što se ljudi odgovorni za uvođenje metoda mučenja zatvorenika sada nalaze na visoko plaćenim pozicijama u kompanijama koje blisko sarađuju sa CIA.

U svom komentaru za Sputnjik, o nedavnim otkrićima koja se tiču činjenice da su američki obaveštajci posle terorističkih napada 11. septembra 2001. godine razmatrali mogućnost upotrebe supstance poznate kao „serum istine“ kako bi iz osumnjičenih izvukli neophodne informacije, doktor Filip Džiraldi ističe da je upotreba ovakvih metoda „ratni zločin“.

„U to vreme, CIA je imala običaj da hapsi ljude bez valjanog sudskog naloga i da ih šalje u zemlje gde su postojali zatvori za mučenje. Na Tajlandu i u Istočnoj Evropi CIA takođe ima specijalne zatvore za ’ispitivanje‘ zatvorenika, zapravo za mučenje“, ističe Džiraldi.

Prema njegovim rečima, prava je tragedija što niko nije odgovarao za počinjene zločine, kao i što određeni stariji oficiri odgovorni za utvrđivanje metoda mučenja nisu bili kažnjeni, pa sada, štaviše, rade na visokim funkcijama u firmama koje blisko sarađuju sa obaveštajnim resorom.

Komentar Džiraldija je reakcija na objavljivanje čitavog niza dokumenata gde se mogu naći informacije o tome da je CIA razmatrala upotrebu sedativnog sredstva, koje se koristi za lečenje anksioznog sindroma. Ovaj preparat se opisuje kao sredstvo koje kod osobe kojoj je ubrizgano izaziva „određeni stepen amnezije“, što je zapravo kod pacijenata bio „neželjeni efekat“ preparata.

Obaveštajci CIA nikada nisu podneli zvaničan zahtev Ministarstvu pravde sa molbom da se odobri upotreba ovog sredstva sa ciljem „poboljšanja kvaliteta ispitivanja“, a zapravo mučenja osumnjičenih, zato što „nisu hteli da pokreću još jedno pitanje“, imajući u vidu da je ranije već bila utvrđena upotreba različitih metoda mučenja, poput držanja zatvorenika u isuviše malim prostorijama, mučenja vodom ili veštačkog održavanja u budnom stanju.

Posle terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, kada je poginulo 3.000 osoba iz 90 država, Vlada SAD je pribegla upotrebi spornih metoda ispitivanja uz upotrebu mučenja. Konkretno, CIA je oformila nekoliko tajnih mesta u inostranstvu, gde su zatvorenici, osumnjičeni da su učestvovali u pripremi terorističkog napada, bili ispitivani i mučeni, što apsolutno nije u skladu sa opšteprihvaćenim pravnim procedurama.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track