HAOS U FRANCUSKOJ: I danas blokade puteva zbog cene goriva, ni vlada ni građani NE ODUSTAJU! (VIDEO)
Foto: EPA

BLOKADA!

HAOS U FRANCUSKOJ: I danas blokade puteva zbog cene goriva, ni vlada ni građani NE ODUSTAJU! (VIDEO)

Planeta -

PARIZ - Dan POšto je oko 280.000 ljudi protestovalo u Francuskoj zbog povećanja cena goriva, auto-putevi u toj zemlji su jutros, u znak protesta, blokirani na oko 40 mesta, a vlada poručuje da neće odustati od ekoloških mera, javljaju francuski mediji.

Francuska mreža "Vensi otorut" (VINCI Autoroutes) saopštila je da je jutros registrovano 40-ak protesta na autoputevima, nakon što je u subotu saobraćaj bio poremećen na teritoriji cele zemlje.

Istovremeno, francuska vlada je jutros poručila da neće menjati svoju fiskalnu i ekološku politiku, uprkos mobilizaciji demonstranata "u žutim prslucima".

"Što se tiče ekološke fiskalnosti, nastavljamo s planom. U suprotnom bismo bili nesavesni", izjavio je danas za Parizjen ministar za ekološku i solidarnu tranziciju Fransoa de Rigi. Kako je naveo, vlada je izabrana da reši probleme i to će nastaviti da čini bez uzmicanja.

"Apsolutno treba izaći iz te zamke svakog automobila na benzin i dizel u kojoj smo tako dugo zatvoreni", rekao je on.

U međuvremenu, ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane izjavio je jutros za radio Erop 1 da je većina Francuza izabrala da "ne obuče žute prsluke", odnosno da se ne pridruže protestima. Takođe je rekao da su jučerašnje nasilne akcije bile predviđene, pogotovu zato što su u protestima učestvovali mladi iz pregrađa.

"Morali smo da mobilišemo hiljade policajaca, pa je bilo i iscrpljenih... Imali smo povređene. To mi se ne čini razumnim", rekao je ministar. Prema njegovim rečima, povređenih ima i među demonstrantima i među policajcima.

Jedna 50-odišnja žena je stradala tokom jučerašnjih protesta u Francuskoj organizovanih zbog visokih cena goriva, a najmanje 227 osoba je povređeno od kojih šest teško, saopštilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Zvaničnici Ministarstva naveli su da je na protestima bilo 283.000 učesnika, mahom mirnih.

Ipak, neki demonstranti pokušali su u Parizu da dođu do predsedničke Jelisejske palate i tada je policija intervenisala upotrebivši suzavac.

foto: EPA

Privedeno je 117 osoba, a 73 je zadržano na ispitivanju.

Povećanje cene fosilnih goriva je deo strategije predsednika Emanuela Makrona da se odustane od te vrste goriva, a mnogi vozači ih smatraju kao ravnodušnost vrha vlasti prema svakodnevnim ekonomskim problemima građana.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track