RASKOMADANO KAŠOGIJEVO TELO IZNETO IZ TURSKE KAO PRTLJAG? Šok saznanja turskog ministra odbrane!
Foto: Reuters / Osman Orsal

slučaj ubistva bez epiloga

RASKOMADANO KAŠOGIJEVO TELO IZNETO IZ TURSKE KAO PRTLJAG? Šok saznanja turskog ministra odbrane!

Planeta -

Ubice saudijskog novinara Džamala Kašogija možda su iznele njegovo raskomadano telo iz Turske kao prtljag, izjavio je danas ministar odbrane Turske Hulusi Akar.

"Jedna od vrlo verovatnih mogućnosti jeste da su oni napustili Tursku tri do četiri sata nakon što su ga ubili. Možda su izneli Kašogijevo raskomadano telo kao prtljag bez problema zahvaljujući svom diplomatskom imunitetu", rekao je Akar na međunarodnoj konferenciji u Kanadi za CNN na turskom jeziku.

Kašogi, kolumnista Vašington posta, ubijen je u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra, što je izazvalo globalnu osudu te zemlje i njenog defakto vladara princa Muhameda bin Salamana. Kralj Salman i dalje je dejure glava države, ali svi upućeni u saudijske prilike kažu da je prestolonaslednik Muhamed taj koji vuče konce.

Rijad je od tog dana objavljivao mnogobrojna kontradiktorna saopštenja povodom njegovog nestanka sve dok, dve nedelje kasnije, nije priznao da Kašogi jeste ubijen u Konzulatu.

Turska je prethodno saopštila da je grupa od 15 osoba učestvovala u ubistvu, a da je među njima bilo dva stručnjaka iz "tima za čišćenje" kao i da je Kašogijevo telo bilo raskomadano.

Turski zvaničnici su takođe pozvali na istragu o navodima da je Kašogijevo telo bilo raskomadano, a zatim rastopljeno u kiselini i prosuto u kanalizaciju.

Saudijski javni tužilac u četvrtak je izjavio da je Kašogijevo telo bilo raskomadano a zatim uklonjeno iz zgrade i predato neidentifikovanom "lokalnom saradniku".

Nakon više od mesec dana od ubistva, Turska pokušava da na istom nivou održi pritisak koji vrši na princa Muhameda objavljujući niz dokaza koji podrivaju pređašnja saopštenja koje je Rijad iznosio.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Reuters / Osman Orsal

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track