MAPA RIZIKA: Švajcarci objavili kartu NAJOPASNIJIH MESTA za putovanje, a evo na kom mestu je SRBIJA!
Foto: printscreen Instagram

da se odmor ne pretvori u košmar

MAPA RIZIKA: Švajcarci objavili kartu NAJOPASNIJIH MESTA za putovanje, a evo na kom mestu je SRBIJA!

Planeta -

Politički nemiri, kriminal ili loš zdravstveni sistem putovanje u inostranstvo mogu užiniti veoma opasnim. Interaktivna karta, koju su uradili Švajcarci, pokazuje u koje je zemlje naročito rizično putovati.

Putovanja u inostranstvo , npoznate kulture, plaže iz snova i dobra hrana mame mnoge Švajcarce da svake godine krenu u nove avanture. Ali odmor često nije i bezbedan, posebno u nekim zemljama u kojima se on može pretvoriti u pravi košmar.

Interaktivna "Mapa rizika", specijalizovana za sigurnost na putovanjima u inostranstvo, pokazuje koje su zemlje naročito opasne. Pri analizi su uzeti u obzir faktori kao što su: terorizam, kriminal, društvena nestabilnost i opšta politička situacija. Dodatno su vrednovani kvalitet zdravstvene usluge i sigurnost u saobraćaju.

Prema stručnjacima, najnebezbednije u pojedinim afričkim zemljama i na prostoru arapskih zemalja. Zbog toga apeluju na to da se nikako ne odlazi u Libiju, Mali ili Siriju.

Ali i u druge zemlje u kojima traju sukobi, kao što su Jemen, Somalija ili istočna Ukrajina, gde je bezbednosni rizik kategorisan kao "ekstreman". Ukoliko bi na tim prostorima turisti bili napadnuti vlada bi jedva bila u stanju da sprovede formalno važeće zakone.

Stručnjaci su okarakterisali stepen opasnosti u većem delu Afrike, Azije i Južne Amerike kao srednji ili visok. U njih spadaju i omiljene destinacije za praznike – Indija i Brazil. U zapadnoj Evropi i Severnoj Americi, prema ovom istraživanju, čovek može da se oseća bezbedno. Švajcarska je jedna od sedam zemalja sa najboljom ocenom i među najbezbednijim destinacijama. Na tome može da zahvali niskoj stopi kriminala i službi hitne pomoći koja besprekorno funkcioniše.

Procena bezbednosti saobraćaja i zdravstvenog osiguranja pokazuje sličnu sliku. U industrijskim zemljama i pojedinim zemljama u razvoju turisti mogu da se oslone na dobro izgrađenu infrastrukturu.

Prostor Balkana, prema ovoj karti, spada u oblast srednjeg rizika po svim parametrima. Jedino je prostor Kosova i Metohije obeležen stepenom visokog rizika po svim kriterijuma. Kada se radi o terorizmu i kriminalu, karta obeležava i prostor Srbije na granici sa Crnom Gorom, kao i deo Preševske doline, stupnjem visokog rizika po bezbednost. Među najbezbednije balkanske zemlje spadaju Grčka, Turska, Hrvatska i Slovenija.

Kurir.rs/Blick

Foto printscreen Instagram

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track