PROROČANSKO AJNŠTAJNOVO PISMO SESTRI MAJI: Slavni fizičar najavio dolazak mračnih vremena koja čekaju Nemačku! (VIDEO)
Foto: printscreen YT/Facebook

naslutio nevolju

PROROČANSKO AJNŠTAJNOVO PISMO SESTRI MAJI: Slavni fizičar najavio dolazak mračnih vremena koja čekaju Nemačku! (VIDEO)

Planeta -

Pismo Alberta Ajnštajna sestri Maji prodato je na aukciji za 39.360 dolara. U pismu iz 1922. godine, deceniju pre nego što su nacisti preuzeli vlast u Nemačkoj, poznati fizičar je strahovao zbog rasta nacionalizma i nasilja u njegovoj zemlji.

„Dolaze za nas ekonomski i politički mračna vremena“, napisao je tada 43-godišnji Ajnštajn svojoj sestri.

Ovo pismo je napisao dok je bio u begu iz Berlina posle ubistva njegovog prijatelja Jevrejina Valtera Ratenaua, nemačkog ministra spoljnjih poslova. Kako je policija upozorila Ajnštajna da bi on mogao da bude sledeći, fizičar je napustio Berlin i beži na nepoznatu lokaciju na severu Nemačke.

„Ovo je pismo specijalno jer je u njemu Ajnštajn predvideo što će da se desi kroz deset godina u Nemačkoj“, rekao je Meron Eren, osnivač aukcijske kuće Kedem Aukcion u Jerusalimu, piše Dojče vele.

Iako na pismu nema adrese pošiljaoca, stručnjaci aukcijske kuće smatraju da ga je Albert napisao dok je u nemačkom lučkom gradu Kilu čekao brod za Japan.

„Niko ne zna gde sam. Svi misle da sam nestao“, napisao je Ajnštajn. „Dobro sam, uprkos svim antisemitistima među mojim nemačkim kolegama.“

Albert Einstein primio je Nobelovu nagradu za fiziku samo tri meseca nakon što je napisao ovo pismo.

Identitet osobe koja je kupila pismo nije poznat. Nacisti su 1933. godine došli na vlast u Nemačkoj, pokrenuli kampanju protiv Jevrejai uveli antisemitske zakone. U to vreme, Ajnštajn je predavao u inostranstvu. Odrekao se nemačkog državljanstva i emigrirao u Ameriku gde je živeo do smrti.

Ku/rir.rs/Dojče vele

Foto printscreen YT/Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track