EMIRATI OSUDILI ENGLEZA NA DOŽIVOTNU ROBIJU! SUPRUGA PRESTRAVLJENA: Sud je većao 5 minuta i presudio ŠPIJUN JE, KRIV JE!
Foto: EPA / Daniela Tejada

LONDON POLUDEO!

EMIRATI OSUDILI ENGLEZA NA DOŽIVOTNU ROBIJU! SUPRUGA PRESTRAVLJENA: Sud je većao 5 minuta i presudio ŠPIJUN JE, KRIV JE!

Planeta -

Britanski akademac osuđen je u Abu Dabiju na doživotnu robiju zbog navodne špijunaže na suđenju koje je, tvrdi njegova porodica, trajalo bukvalno pet minuta.

Metju Hedžis (31) koji je bio na doktorskim studijama na Duram univerzitetu, uhapšen je na aerodromu u Dubaiju 5. maja nakon istraživačkog putovanja, a potom optužen za špijunažu.

Kako navodi njegova porodica, čak ni njegov advokat nije bio na suđenju.

Njegova supruga Danijela Tejada ističe da Metju ne govori arapski, tako da nije bio u mogućnosti ni da se adekvatno konsultuje sa odbranom tokom suđenja.

"Jednostavno ne znam šta da radim! Metju je nedužan. Ministarstvo inostranih poslova Britanije zna za ovaj slučaj i veoma jasno su stavili do znanja vlastima Ujedinjenih Arapskih Emirata da Metju nije špijun" rekla je prestravljena žena mladog doktoranta koja je prisustvovala suđenju.

foto: EPA / Daniela Tejada

Porodica je, kako kaže, u agoniji jer ne znaju šta će biti dalje.

"Ovo je najgorih 6 meseci u mom životu, a Metju koji se tresao kada je čuo presudu je prepušten sam sebi. Vlasti Emirata bi trebalo da se stide ove očigledne nepravde. Veoma se plašim za Metjua. Ne znam ni gde ga vode, ni šta će dalje biti s njim" rekla je ona.

Porodica je imala nešto nade kada je Metju pušten uz kauciju da se brani sa slobode uz nanogicu 29. oktobra, nakon 5 meseci provedenih u samici.

Tamo je, kako je rekla njegova žena, patio od suicidalnih namera, s obzirom na nehumane uslove u zatvoru.

foto: EPA / Daniela Tejada

Btitanski zvaničnici Džeremi Hant, sekretar za inostrane poslove i Alistar Bart, ministar za Bliski istok, otputovali su u Emirate kada je Metju uhapšen kako bi svedočili u njegovu korist.

"Veoma sam šokiran i duboko razočaran ovakvom presudom. Ovo nije ono što smo očekivali od prijatelja i pratrenra Velike Britanije, i potpuno je suprotno dosadašnjim uveravanjima" rekao je Hant.

Ova presuda će, navode britanski mediji, veoma zabrinuti ostale akademce iz Britanije i ostatka sveta, koji rade u Emiratima, ali i dovesti u pitanje odnose dve zemlje.

Više od 200 profesora iz institucija širom sveta pozvalo je na osobađanje njihovog kolege, navodeći da optužbe na njegov račun zaista dovode u pitanje akademske veze Velike Britanije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Metju je inače u Emiratima radio istraživanje na temu uticaja Arapskog proleća na spoljnu politiku zemalja i i bezbednosne strategije.

Vest o presudi preneli su svi vodeći svetski mediji kao "brejking".

Kurir.rs / Telegraph.co.uk

Foto: EPA / Daniela Tejada

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track