SKOVALI SU PAKLENI PLAN DA UZMU 2 MILIONA DOLARA: Verovalo se da je mrtav, a onda je pronađen u Moldaviji i vraćen u SAD!
Foto: Profimedia, Sherburne County Jail

lažirao sopstvenu smrt

SKOVALI SU PAKLENI PLAN DA UZMU 2 MILIONA DOLARA: Verovalo se da je mrtav, a onda je pronađen u Moldaviji i vraćen u SAD!

Planeta -

Muškarac koji je optužen da je lažirao sopstvenu smrt kako bi naplatio 2 miliona dolara od životnog osiguranja, uhapšen je u Moldaviji i vraćen u Minesotu.

Igor Vorotinov (54) optužen je 2015. godine za prevaru sa poštom. Tužioci navode da je Vorotinov upaltio svoje životno osiguranje 2010. godine u proleće, a njegova tadašnja žena Irina je bila primarni korisnik polise. Kasnije iste godine, par se razveo.

Prevara je počela da se razotkriva 2011. godine kada je policija u Moldaviji dobila dojavu o telu nađenom na ulazu u jedno selo u centralnom delu zemlje.

foto: Sherburne County Jail

Dokumenta koja su pronađena uz telo bili su Igorov pasoš i hotelske kartice.

Tužioci navode da je Irina Vorotinov tada otputovala u Moldaviju kako bi identifikovala telo, i tada je potvrdila da je reč o njenom mužu.

Potom se vratila u u SAD sa potvrdom o smrti i kremiranim ostacima, i podigla više od 2 miliona dolara od osiguranja. Kako navode, novac je prosleđen na račun njihovog sina, i na račune u Švajcarskoj i Moldaviji.

Američki FBI je započeo istragu nakon što je agent u Minesoti u junu 2013. godine dobio dojavu od nepoznate osobe iz Moldavije koja je tvrdila da je Igor lažirao sopstvenu smrt. Kasnije, iste godine, njihov sin Alkon, zaustavljen je na aerodromu u Detroitu po povratku sa odmora iz Moldavije. Na njegovom kompjuteru pronađenje su fotografije njegovog oca koje su snimljene te godine, što je bio dokaz da je živ.

Prevara koju su izveli je uključivala i sahranu, odnosno polaganje urne 2011. godine na groblju u Mineapolisu. Tokom istrage 2015. urna je izvađena, pepeo je testiran i pokazalo se da nije pripadao Igoru Vorotinovu.

Irina je priznala krivicu i odležala kaznu od 3 godine zatvora. Njihov sin Alkon (28) je takođe priznao krivicu po jednoj tački i osuđen je na uslovnu kaznu. U vreme izricanja kazne, njegov advokat je rekao da je za prevaru saznao kasno, i da je verovao da mu je otac mrtav više od godinu dana. Pojedini mediji su preneli da je prvobitno izjavi da je njegov otac žrtva kidnapovanja zbog otkupa, i da je pristao da sarađuje, a da je otac živeo u Moldaviji i Ukrajini pod drugim imenom.

Zajedno, Irina i Igor moraju da nadoknade više od 2 milion adolara osiguravajućoj kući, a preliminarno saslušanje uhapšenom Igoru zakazano je za sledeću nedelju.

Kurir.rs / AP

Foto: Profimedia, Sherburne County Jail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja