TRAMP HTEO DA ZABLJESNE PUTINA BESNIM POKLONOM: Zbog stana od 50 MILIONA DOLARA američki predsednik U VELIKOM PROBLEMU (VIDEO)
Foto: Reuters / Yuri Gripas, EPA/Michael Klimentyev

neobično

TRAMP HTEO DA ZABLJESNE PUTINA BESNIM POKLONOM: Zbog stana od 50 MILIONA DOLARA američki predsednik U VELIKOM PROBLEMU (VIDEO)

Planeta -

Još nije jasno da li je mutnjikavi plan kompanije američkog predsednika Donalda Trampa da pokloni ruskom kolegi Vladimiru Putinu penthaus vredan 50 miliona dolara tokom izborne kampanje 2016, u okviru pravne definicije mita – ili čak nelegalan, kažu stručnjaci za Hafington post.

Predlog “Trampove organizacije” da se Putinu dodeli penthaus u planiranoj Trampovoj kuli u Moskvi - što je ideja o kojoj je lični advokat predsednika Majkl Koen diskutovao sa ruskim zvaničnicima - ima elemente koji deluju problematični prema američkom federalnom Zakonu o koruptivnim praksama u inostranstvu (FCPA). Prema tom Zakonu, zločin je obećati ili pružiti stranim zvaničnicima nešto od vrednosti u zamenu za uticaj, ili bilo kakvu neprikladnu prednost.

Na prvi pogled, Trampova kompanija je tim predlogom razmatrala da pokloni objekat od velike vrednosti najvišem stranom zvaničniku u ozloglašeno koruptivnoj državi, dok je tamo radila na svom velikom projektu izgradnje.

Prema zakonu, mito podrazumeva i samu ponudu.

"To što do “isplate” nikad nije došlo, ne znači nužno da su Tramp ili njegova organizacija “skinuti s tapeta”, kaže Endi Spalding, profesor prava Univerziteta Ričmond.

Ali, izveštaji o Trampovom projektu u Moskvi nisu jasni po nekim ključnim pitanjima koja bi pomogla da se odredi da li se ovim predlogom definitivno krši Zakon. Bivši Trampov saradnik Feliks Sejter kaže da je cilj te ponude da se namame oligarsi da kupuju stanove u kuli, kako bi bili blizu Putina.

"Ako je jedini razlog poklanjanja penthausa bio marketinški manevar, da se proširi posao na druge bogate Ruse, to onda nije prekršaj FCPA", kaže Ričard Bistrong, izvršni direktor savetničke firme “Front lajn anti brajberi”.

Da bi se prekršio Zakon, smatra on, treba da postoje neprikladne koristi od poklona, poput poreskih olakšica, izbegavanja vađenja dozvola i slično.

Takođe nije jasno ni da li je “Trampova organizacija” zaista ponudila Putinu penthaus. Neki zvaničnici rekli su da je Koen razgovarao sa ruskim zvaničnicima o toj ideji, ali nije jasno da li je zaista došlo do ponude.

"Ako se čitava stvar nije pomerila dalje od pregovora, biće teško goniti kompaniju zbog kršenja FCPA. Ako je o tome razgovarano sa ruskim zvaničnicima, zasigurno mora da dođe do istrage. Ali, davanje poklona zvaničniku bez koruptivne namere nije samo po sebi zločin", ističe Spalding.

Izgradnja kule u Rusiji davni je san "Trampove organizacije", koja je tamo ganjala ugovor tri decenije. Kad je Tramp objavio svoju kandidaturu za predsednika u leto 2015, Sejter je uvideo priliku da se oživi izgradnja.

"Pomislio sam, on je u vestima, njegovo ime će privući pažnju javnosti. Mnogo Rusa nije bilo spremno da plate naknade za dozvole kako bi se ime Donalda Trampa stavilo na njihovo zgradu. Sada će možda biti", rekao je Sejter početkom godine za BazFid.

Kurir.rs/Bazfid/Hafington post

Foto: Reuters/EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track