VRHOVNA RADA ODLUČILA: Ukrajina i Rusija nisu više prijatelji! Ratni brodovi dobili dozvolu da pucaju!
Foto: Reuters

ZAOŠTRAVANJE

VRHOVNA RADA ODLUČILA: Ukrajina i Rusija nisu više prijatelji! Ratni brodovi dobili dozvolu da pucaju!

Planeta -

Ukrajinska skupština odlučila je da ne produžuje Sporazum o prijateljstvu i saradnji sa Rusijom nakon 1. aprila 2019. godine. Odgovarajući dokument je na današnjem zasedanju podržalo 277 poslanika, gde je potreban minimum od 226 glasova.

Predsednik Ukrajine Petar Porošenko predao je u ponedeljak parlamentu nacrt zakona o raskidanju sporazuma.

Porošenko je u septembru odobrio stupanje na snagu odluke Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu o raskidu sporazuma. Pritom se objašnjavalo da se ne radi o otkazivanju, već o rešenju da se ne produžava. U slučaju poštovanja svih procedura sporazum prestaje da važi od 1. aprila 2019. godine.

Rada je takođe dala dozvolu ukrajinskoj ratnoj mornarici da bez upozorenja puca "da odbije invaziju i napad na ukrajinske brodove". Ovaj zakon stupa na snagu dan posle objavljivanja.

Moskva je potez neobljavljanja sporazuma nazvala destruktivnim korakom i izrazila žaljenje u vezi sa ovom odlukom.

Rusija i Ukrajina su 1997. potpisale sporazum o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu. Sporazum je obezbedio strateško partnerstvo strana „na osnovu principa uzajamnog poštovanja, suverene jednakosti, teritorijalnog integriteta, nepovredivosti granica, mirnog rešavanja sporova, neupotrebe sile ili pretnje silom, uključujući ekonomske i druge metode pritiska“. Period važenja je deset godina nakon čega sledi automatsko produžavanje, osim ako strane ne budu protiv toga.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija/UkropNews/UNIAN.info

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track