Najnovije vesti

NEŠTO ČUDNO SE DOGAĐA SA ZEMLJOM: Cela planeta se ljulja i tutnji, a niko ne zna pravi razlog! Misteriozni potes sve zabrinuo! (VIDEO)
Foto: printscreen Yt

fenomen

NEŠTO ČUDNO SE DOGAĐA SA ZEMLJOM: Cela planeta se ljulja i tutnji, a niko ne zna pravi razlog! Misteriozni potes sve zabrinuo! (VIDEO)

Planeta

Misteriozni zemljotres koji je 11. novembra zaljuljao planetu zbunio je naučnike širom sveta, koji još ne mogu da odgonetnu šta je uzrokovalo globalni fenomen koji je trajao čitavih dvadeset minuta, a instrumenti si zabeležili tutnjavu. Iako ga niko nije osetio, zna se da se dogodio i da je epicentar bio u Indijskom okeanu, blizu francuskog ostrva Majota, koje se nalazi između Madagaskara i Mozambika.

Potres se osetio širom sveta, od Čilea i Amerike do Novog Zelanda.

Pored neobično dugog trajanja stručnjake zbunjuje i činjenica da potresima koji su zahvatili čitavu planetu nisu prethodili primarni i sekundarni seizmički talasi koje mogu da obiđu ceo svet.

 

Jedan naučnik je  primetio "incident" i čudni signal na displeju seizmograma. On ih je sa heštegom #matarikipax neobične forme stavio na Tviter, a naučnici širom sveta su  shvatili to kao izazov da pokušaju da reše misteriju i utvrde šta je izazavalo "ljuljanje" planete. Da li je negde udario meteor, ili je možda reč o podvodnoj vulkanskoj erupciji.

"Nikada nisam video ništa slično ovome", rekao je za Nacionalnu geografiju Geran Ekstrem, seizmolog sa univerziteta Kolumbija koji se specijalizovao za neobične potrese.

 

"Mnogi aspekti "talasanja" su neverovatno čudni, od njihovog neobično monotonog "odjeka" niske frekvencije, preko toga koliki su put neometano prošli", kaže i dodaje da se još ne zna s asigurnošću šta je uzrok.

 

U normalnom potresu, nakupljena tenzija u Zemljinoj kori oslobađa se trzajem u jednoj sekundi, pa i manje od toga. To šalje seriju talasa koji se šire od tačke udara, objašnjava Stiven Heks seizmolog sa univerziteta u Sauthemptonu.

 

Ekstrem smatra da su događaji od 11 novembra zapravo počeli "sporim potres". Takvi su potresi sporiji i "tiši" od svojih brzih rođaka jer dolaze od ispuštanja energije koja može trajati minutama, satima, čak i danima.

Ti se spori tipovi najčešće povezuju sa vulkanskom aktivnošću. Spori potresi su takođe bili neverovatno česti i tokom nedavne erupcije vulkana Kilauea na Havajima koji je preneo seizmičke talase širom planete. Dakle šta točno uzrokuje super-spore vibracije kod Majota ostrva? Raspad i eksplozija podmornice bi mogla da izazove te niske brundajuće zvuke, ali nema dokaza da se to i dogodilo.


"Većina nagađanja povezuje se uz rezonancu u magmatskim prostorima, koji je pretrpeo neki tip podzemnog pokreta ili kolapsa prostora. Rezonanca sama za sebe može da bude bilo kakav tip ritmičkog pomeranja, kao pokretanje otopljenog kamena, ili pritisak koji se odbija kroz telo magme, kaže Ekstrem.

Neobična ujednačenost signala može da bude zbog kamenja i sedimenata koji okružuju izvor. Možda lokalna geologija filtrira zvuke i ispušta ih svakih 17 sekundi, smatraju naučnici.

 

 Profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Dragan Milovanović ističe da uzrok ove neobične pojave može da bude koincidencija više pojava, ali ne isključuje mogućnost da se unutar naše planete dogodio krupan proces čije posledice još ne možemo da osetimo i predvidimo.

„Ovaj zemljotres je veoma neobičan jer je jako dugo trajao i to je velika nepoznanica svim naučnicima. Ipak mislim da je zemljotres prouzrokovan koincidencijom više pojava na različitim delovima Zemlje.

 

Međutim, nije isključeno da se događaju i neke velike promene u spoljašnjem jezgru ili u međusobnom odnosu tektonskih ploča“, objašnjava Milovanović i dodaje da je moguće da se pacifička ploča, koja se već razlomila, sada još više raširila i stvorila dekompresiju koja povlači određenu količinu magme smeštenu blizu površine okeana ili ispod nje.

 

Kurir.rs/Express.hr/Sputnjik Srbija

Foto printscreen YT

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...