OTKRIVENE SLABE TAČKE AMERIČKE MORNARICE: SAD imaju 11 nosača aviona, ali su oni u Crnom moru neupotrebljivi, a Rusiji ne mogu ni da priđu! (VIDEO)
Foto: printscren YT

ruski admirali progovorili

OTKRIVENE SLABE TAČKE AMERIČKE MORNARICE: SAD imaju 11 nosača aviona, ali su oni u Crnom moru neupotrebljivi, a Rusiji ne mogu ni da priđu! (VIDEO)

Planeta -

Upotreba američkih nosača aviona u Crnom moru je nemoguća u skladu sa konvencijom Montre, a na Baltiku je otežana jer je tamo usko za njihov prolazak i ukotvljenje. saopštili su bivši komandanti Crnomorske i Baltičke flote admirali Vladimir Komojedov i Vladimir Valujev

"SAD imaju 11 nosača aviona. Svi oni su atomski, i na njima je oko 90 aviona. Oni su brzi i Amerikanci mogu da ih postave svuda gde misle da je potrebno.

Međutim, oni ne mogu svuda da prođu. Na primer, prolaz nosača aviona u Baltičko je otežan. U Crno more kroz Bosfor i Dardanele oni uopšte ne mogu da uđu, jer je njihov prolaz zabranjen u skladu sa konvencijom Montre o statusu moreuza" - rekao je Komojedov.

On je ovako prokomentarisao izjavu komandanta američke Druge flote viceadmirala Endrjua Luisa, da Rusija stalno proširuje sistem blokiranja pristupa stranih vojski strateški važnim regionima kao što su Krim i Kalinjingrad, ali da SAD mogu da dejstvuju u takvim uslovima uz pomoć nosača aviona i kopnenih snaga.

Valujev je izrazio solidarnost sa Komojedovim, naglasio je da još nije bilo slučaja kada je američki nosač aviona uplovljavao u Crno more i na Baltik radi rešavanja svojih zadataka.Ranije je Kijev saopštio da pokušava da ubedi SAD da treba da otvore vojnu bazu na teritoriji Ukrajine.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track