MAFIJA KOJA JE POBEDILA HRVATSKU I BUGARSKU: Da bi se ova kriminalna grupa popela na vrh, Koza Nostra je morala da padne (VIDEO)
Foto: EPA

skandalozno

MAFIJA KOJA JE POBEDILA HRVATSKU I BUGARSKU: Da bi se ova kriminalna grupa popela na vrh, Koza Nostra je morala da padne (VIDEO)

Planeta -

Mediji koji su objavili članas o hapšenjima pripadnika mafijaške organizacije Ndrangete, tvrde da je njihov godišnji promet kao BDP Hrvatske.

Do 2010. godine Domeniko Opesidano svakodnevno je nosio voće na pijacu u svom kamionu na tri zočka u gradiću Rosarno na jugu Italije. Ali ovaj 80-godišnji starac imao je zapravo drugi posao – bio je “predsednik uprave” najmoćnije italijanske mafijaške grupe Ndrangete.

Ove nedelje je policija u četiri europske zemlje - Belgiji, Nemačkoj, Italiji i Holandiji - izvela racije nad Ndrangetinim carstvom, koje se u najvećoj meri sastoji od pranja novca i trgovine drogom. “Operacija Pllino”, u kojoj je uhapšeno 90 osoba, pripremana je dve godine pa je iz policijskih redova opisuju kao “odlučujući udar na jednu od najmoćnijih italijanskih kriminalnih mreža na svetu”.

Operacija je izvedena dan nakon što je u Palermu zajedno sa 46 saradnika uhapšen glavni vođa ili “kum” jedne druge mafijaške grupe - sicilijanske Koze Nostre.

Ali Opedisana, koji je uhapšen pre osam godina i otada se nalazi u zatvoru, ova policijska akcija ne mora preterano da impresionira. Naime, Ndrangeta je predmet racija i sankcija ministarstva finansija SAD-a već čitavu deceniju, ali ipak je u tom vremenu uspela da zavlada trgovinom kokaina uspostavljajući veze s grupama organizovanog kriminala u Južnoj Americi, Njujorku, Turskoj i Albaniji.

Oni koji se bave istraživanjem mafije procenjuju da je promet kojim operišu otprilike oko 60 milijardi dolara godišnje – slično kao BDP Hrvatske ili Bugarske. A verovatno imaju kontrolu nad 80 odsto tržišta kokaina u Evropi. U ranim devedesetim italijanske vlasti su krenule u bitku protiv Koza Nostre nakon što su ubijena dva ključna tužioca - Đovani Falkone i Paolo Borselino. Zora Hauzer sa univerziteta u Oxfordu, koja se bavi proučavanjem organizovanog kriminala, kaže kako je to oslabilo mafiju sa Sicilije, ali otvorilo je put mafiji u Kalabriji.

Ndrangeta je u tome videla priliku. Nije se isticala, ali je stalno širila aktivnosti iz svog uporišta u planinskim selima Kalabrije, takozvane “pete južne Italije”.

Istraživačka novinarka Sesilia Anesi kako su nove generacije mafijaških šefova želele da nađu nove puteve za investiranje zarade od otmica i “zaštita”. Odgovor je ležao u kokainu. Italijanski sudski spisi opisuju trgovinu drogom kao “zlatni rudnik iz kog Ndrangeta dalje investira u legalnu ekonomiju u Italiji, ali i inostranstvu". Grupa kombinuje svoje tvrdoglavo ruralno poreklo sa sposobnošću inovacije. Antonio Nikaso, autor tridesetak knjiga o organizovanom kriminalu među kojima je nekoliko i Ndrangeti, kaže da je uspostavila veze s proizvođačima i distributerima droge duž cele Latinske Amerike: u Peruu, Kolumbiji, Gvajani i Brazilu.

Nikaso je rekao za CNN kako Ndrangheta drži pod kontrolom sve važnije trgovačke rute, uključujući i luke u Brazilu i Zapadnoj Africi. A uspostavila je kontrolu i u evropskim lukama kao što su Antverpen i Roterdam.

Kompanija koja je služila kao paravan u Kolumbiji skrivala je ogromne količine kokaina u uglju koji se izvozio u Evropu. Isti način krijumčarenja drogom odvijao se i iz Gvajane, samo je u pitanju bio prevoz greda. U jednom američkom diplomatskom spisu iz 2008. godine stoji kako je Ndrangeta proširila svoje delovanje na Kolumbiju, Španjolsku, Njemačku, Balkan, Kanadu i Australiju.

Svoje brzorastuće prihode od kokaina Ndrangeta je “oprala” kroz investicije u turizam na francuskoj rivijeri, restorane i nekretnine u Španiji, i javne nabavke u severnoj Italiji. A kako bi proširila svoje delovanje, okrenula se i velikoj kalabreškoj dijaspori širom Evrope, posebno u Nemačkoj. Uz pomoć porodičnih veza, klanovi koriste italijanske barove i kafiće od Dizeldorfa do južnog Londona za pranje novca i distribuciju droge. Samo u ovonedeljnoj raciji policija je zaplenila 4.000 kilograma kokaina i 140 kilograma ekstazija i ogromne količine gotovine.

Alesijeva kaže da je jedna prodavnica sladoleda u nemačkom gradu Brugen korišćena za pranje novca. A picerija pored Kelna je postala logistička baza i centralno mesto za pranje novca. Restorani u dva holandska sela imali su sličnu ulogu.

Počeci Ndrangete vežu se za 19. vek kad su grupe seoskih razbojnika, koji su ime preuzeli od grčke reči za herojstvo, delovale na području teško prohodnog kalabrijskog pajzaža kojim dominiraju planine. Kalabrija je tako bila i ostala savršena teritorija za mafiju – udaljena i tajnovita, ova regija je jedna od najsiromašnijih u Evropi pa se neprijateljski odnosi prema bilo kakvom pokušaju uspostave državnog autoriteta.

Danas regijom dominira nekoliko starih porodica - Pele, Romeo i Đorđi. “Duhovni” dom Ndrangete je grad San Luka, ali različite porodice kontrolišu različite opštine ili “mandamentije”. Po rečima jednog italijanskog tužioca, mafijaške porodice imaju kontrolu nad “svakim grumenom zemlje na tlu”.

Ali nisu retke ni “vendete” unutar klanova. Dugogodišnja svađa između dve porodice - Nirta-Stranđo i Pele-Votari, kulminirala je napadom na piceriju u nemačkom Dizburgu 2007. godine pri čemu je šest mladića iz klana Pele ubijeno.

Hauzer kaže da je upravo to neželjeno skretanje pažnje na Ndrangetu usled klanovskih obračuna dovelo od formiranja određene vrste “odbora” koji se bavi rjšavanjem sukoba među klanovima. Smatra se kako je spomenuti Opedisano verojatno bio prvi čovek tog “odbora”. Porodične veze se često učvršćuju brakovima, a zbog krvnih veza Ndrangetu je teže razbiti negoli ikoju drugu mafijašku grupu.

Hauzer kaže da je unutar Ndrangete “gotovo nemoguće razdvojiti porodicu po srodstvu od porodice po kriminalu”. Uza sve to, informacije se u organizaciji šire postepeno po strogo određenoj hijerarhiji. I dok su hiljade pripadnika Koza Nostre postajali doušnici, tek desetak pripadnika Ndranghete su okrenuli leđa organizaciji i progovorili u policiji. A i oni koji su to učinili, bili su tek "sitne ribe", ispričao je Nikaso. Prema njegovom mišljenju, “omerta” ili zavet ćutanjae danas je snažniji nego ikad. Oni koji izdaju grupu, ne traju dugo.

Većina političara u Kalabriji 2009. godine, prema informacijama diplomata iz SAD-a, nije smatrala da se može učiniti mnogo u borbi protiv Ndrangete. Ipak, valovi hapšenja tokom poslednjeg decenije poremetili su rad organizacije. U 2010. uhapšeno je tristotinjak osoba među kojima je bilo i policajaca. Veliki napredak je napravljen i pre dve godine kad je formiran Evropski zajednički istraživački tim koji deli informacije i prati Ndrangetu u svojim aktivnostima preko granica. Pritom im pomaže i razvoj savremenih tehnologija. Domeniko Pele, 27-godišnji visokopozicionirani član Ndrangete uhapšen je ove nedelje zahvaljujući softveru za prisluškivanje koji je podmetnut u njegov mobilni.

Ali osim ovih napredaka, Hauzerova ipak upozorava kako ova operacija neće naštetiti radu grupe. Jedan italijanski policijski službenik opisao je ovu mafijašku organizaciju kao kameleon - lako menja način rada, ali uvek zadržava svoju nevidljivu bazu u kalabrijskim planinama. Ndrangeta ima svoje pipke i u lokalnoj politici i kupuje, preti ili likvidira svakog ko pokuša da ih omete. Hauzerova kaže da mafijaške porodice “deluju praktično u svakom gradu u Kalabriji kontrolišu sve legalne i ilegalne ekonomske aktivnosti: odvoz smeća, građevinu, obnovljive izvore energije, poljoprivredu, turizam, trgovinu drogom i oružjem i odnedavno i krijumčarenje izbeglica”.

Posle ove racije, Anesi kaže da “će se obitelji morati reorganizirati, no da će se već za nekoliko nedelja oporaviti”.

Kurir.rs/Index.hr

Foto:EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track