NEMCI BESNI NA MAKRONA,  IZRAČUNALI KOLIKO ĆE TO DA IH KOŠTA: EU će na kraju morati da plati njegovu ljubavnu poruku Francuzima!
Foto: EPA, Reuters

čist račun

NEMCI BESNI NA MAKRONA, IZRAČUNALI KOLIKO ĆE TO DA IH KOŠTA: EU će na kraju morati da plati njegovu ljubavnu poruku Francuzima!

Planeta -

Nemačka štampa kritikovala je popuštanje franuskog predsednika Emanuela Makrona "žutim prslucima" i upozorila ga da će EU morati da plati njegovu "ljubavnu poruku" Francuzima.

"Špigl" navodi da je Makron pobedio upravo zbog masovnog nezadovoljstva Francuza, ali da se to nezadovoljstvo sada okreće protiv njega.

"On je sada u poziciji u kojoj su pre njega već bili mnogi predsednici - popustio

je pod pritiskom ulice. To će, verovatno, da izazove probleme sa Briselom, jer će mere koje je najavio koštati mnogo milijardi", navodi ovaj nedeljnik.

List sugeriše da će Francuska teško ispuniti kriterijume EU, prema kojima zaduženje budžeta ne sme da bude veće od tri odsto, a to sa interesovanjem prati i Vlada Italije, koja je već u sukobu sa Unijom zbog prevelikih izdataka, što je upravo Makron naročito kritikovao.

"Velt" naglašava da će, uprkos popuštanju predsednika, deo demonstranata ostati nezadovoljan, jer ništa, nikakve mere, premije, ni smanjenje poreza ne može da ublaži njihov bes. Oni žele da sruše Makrona.

Francuski predsednik razumeo je zahteve besnog naroda, a "Cajt" ističe da je

Makron u "žutim prslucima" konačno prepoznao ono što oni zaista jesu - najveća opasnost za njegov mandat. List podseća da je istraživanje pokazalo da tri četvrtine Francuza smatra da su protesti legitimni, što bi mogla da bude rekordna podrška, kao i da su "žuti prsluci" veoma popularni.

Mere koje je francuski predsednik Emanuel Makron najavio, u cilju smirivanja talasa protesta širom zemlje, koštaće između 8 i 10 milijardi evra, rekao je državni sekretar u francuskom Ministarstvu za budžet Olivije Disopt.

Kurir.rs/Agencije

Foto EPA/Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track