ALPINISTI NESTALI BEZ TRAGA NA HIMALAJIMA: Sada su sasvim slučajno pronašli njihova tela, a jedna rolna filma bi mogla da otkrije šta im se dogodilo
Foto: Facebook/Printscreen

tragedija kod mont everesta

ALPINISTI NESTALI BEZ TRAGA NA HIMALAJIMA: Sada su sasvim slučajno pronašli njihova tela, a jedna rolna filma bi mogla da otkrije šta im se dogodilo

Planeta -

Tela dva planinara, Kristina Runarsona i Torstejna Gudjonsona, pronađena su na Himalajima posle trideset godina.

Slučajno ih je pronašao jedan američki alpinista u podnožju lednika.

Stiv Estorp išao je 1988. godine na ekspediciju na Himalaje sa svoja dva prijatelja sa Islanda. Cilj im je bio da stignu na vrh planine Pumori, visine 7.161 metra, koja se nalazi u blizini Mont Everesta.

Međutim, Estorp se prilikom putovanja razboleo i nije mogao da nastavi putovanje, ali je ohrabrio svoje prijatelje da pokušaju da stignu do cilja.

Kada se oporavio i stigao do njihovog kampa, video je da nema nikoga u crvenim šatorima. Zvao ih je, ali se niko nije odazivao. Smatra da su, prema poziciji postavljenih užadi, pokušali da se popnu do samog vrha kada im se dogodila neka nezgoda.

U džepu jednog od dvojice preminulih alpinista pronađena je rola filma. Stručnjaci sada rade na njenom razvijanju. Prijatelji i članovi porodice se nadaju kako će fotografije možda otkriti šta se tačno dogodilo.

“Verujem da je pronalazak tela naših dragih prijatelja opet rastužio sve koji su ih voleli. Ali, takođe nas je povezao i nadam se da će nam pomoći da se s vremenom pomirimo s tim nesrećnim događajem“, rekao je Estorp.

On veruje kako su tela njegovih prijatelja završila u podnožju planine zbog povlačenja lednika. Prebačeni su u Katmandu gde će biti kremirani. Posle toga, njihov pepeo će vratiti na Island.

Devojka Kristina Runarsona je tokom te kobne ekspedicije bila trudna i čekala njegov siguran povratak.

“Pet meseci nakon što smo saznali da je izgubio život, na neki način smo ga dobili nazad. Njegov sin je čista slika i prilika svog tate“, rekao je Runar Gudbjartson, Runarsonov otac.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Facebook/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja