KRVNIK IZ STRAZBURA UZVIKIVAO ALAHU AKBAR! Kriminalac Šekat u zatvoru postao džihadista! Osuđivan je 27 puta! (VIDEO)
Foto: EPA, AP

JESTE TERORIZAM!

KRVNIK IZ STRAZBURA UZVIKIVAO ALAHU AKBAR! Kriminalac Šekat u zatvoru postao džihadista! Osuđivan je 27 puta! (VIDEO)

Planeta -

Napadač iz Strazbura, identifikovan kao 29-godišnjak koji ima kriminalnu istoriju, pre pucnjave je uzviknuo "Alahu akbar", tvrdi pariski tužilac. Prema rečima gradonačelnika Strasbura Rolanda Risa, pucnjava je definitivno bila teroristički napad.

Svedoci tvrde da je osumnjičeni, ranije identifikovan kao Šerif Šekat, vikao "Alah akbar" (Bog je veliki) tokom pucnjave, rekao je tužilac Remi Hejc.

"S obzirom na njegov cilj, njegov način rada, njegov profil i svedočenja onih koji su ga čuli da više "Alahu Akbar ", pozvali smo antiterorističku policiju", objasnio je Hejc.

1 / 4 Foto: EPA

Šakat je ranjen u ruku tokom kasnijeg obračuna sa policijom, ali je uspeo da pobegne taksijem, rekao je tužilac, potvrđujući ranije izveštaje u medijima. Rekao je da su četvorica njegovih rođaka uhapšena tokom noći.

29-godišnjak je osuđen 27 puta za nekoliko krivičnih dela počinjenih u Francuskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj. Osim toga, zbog ekstremističkih pogleda pratila ga je i DGSI, francuska agencija za nacionalnu bezbednost.

Neimenovani komšija tvrdi da je Šakat retko bio u kući. Policija sada čuva zgradu predgrađu Strasbura u kojoj je boravio.

U pucnjavi na Božićnom sajmu ubijene su tri osobe, povređeno 13 u onome što su francuske vlasti nazivale terorističkim aktom. Policija tvrdi da je Šakat poreklom iz Strazbura koji dolazi iz porodice imigranata.

On je trebalo je da bude uhapšen pre napada zbog ubistva ubistva i pljačke, ali je uspeo da izbegne pritvor. Nakon napada, vlada je zabranila održavanje javnoh manifestacija u Strasburu. Međutim, na drugim događajima u Francuskoj nije bilo nikakvih ograničenja.

Da je pucnjava bila teroristička akcija, tvrdi i gradonačelnik Strasbura Roland Ris."Ono što se dogodilo juče je nesumnjivo teroristički akt, oblik terorističkog napada koji ima za cilj da širi strah", rekao je Ris za TV5. Međutim, on je tvrdi da motiv napadača još nije jasno utvrđen.

Kurir.rs/RT

Foto: EPA, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja