SVI MISLE DA JE GENIJALAC, ALI SU ZAPOSLENI OTKRILI KROZ KAKAV PAKAO PROLAZE: Milijarder ih maltretira zbog parfema, boje cipela, a niko ne sme da ga sretne na hodniku u strahu od otkaza
Foto: Reuters, Printscreen/ Youtube

inovator i proizvođač tesle

SVI MISLE DA JE GENIJALAC, ALI SU ZAPOSLENI OTKRILI KROZ KAKAV PAKAO PROLAZE: Milijarder ih maltretira zbog parfema, boje cipela, a niko ne sme da ga sretne na hodniku u strahu od otkaza

Planeta -

"Niko nikad nije promenio svet tako što je radio 40 sati nedeljno", jedna je od poznatijih izjava Ilona Maska, direktora Tesle.

Sam je tvrdio da ponekad radi i 120 sati nedeljno (više od 17 sati svakog dana od ponedeljka do nedelje).

Američki mediji su razgovarali s njegovim bivšim i sadašnjim radnicima kako bi saznali uslove rada za čoveka koji je opijen uspehom i stvara najbolje električne automobile na čistu energiju.

foto: Reuters

Zaposleni, kojih ukupno ima više od 40.000, ispričali su kako je jedan mladi inženjer dobio otkaz čim nije mogao da objasni kako je došlo do greške u delu automobila za koji je on bio zadužen.

"Hej prijatelju, ovo ne funkcioniše. Jesi li ti to uradio?", pitao je Mask, prema tvrdnji onih koji su razgovor čuli.

Inženjer nikad pre nije razgovarao s direktorom. Mask nije imao pojma kako se on zove niti šta tačno radi u kompaniji.

"Misliš, programirao robota? Ili dizajnirao taj deo?", upitao je inženjer.

"Jesi li ti ovo uradio", je****?!", razbesneo se Mask.

"Nisam siguran na šta misliš?", upitao je inženjer.

"Ti si je**** kreten! Izlazi odavde i nemoj više nikad da se vraćaš!", drao se Mask.

foto: Reuters

Ceo razgovor nije trajao više od jednog minuta, a vrlo brzo je mladi inženjer dobio obaveštenje o otkazu direktno od direktora. Takođe, otpustio je dvoje ljudi koji su s njim radili.

Kako je finansijska situacija ove godine postala teža nego ikad, Mask je često znao da kaže: "Danas moram nekog da otpustim, jednostavno moram” i najčešće dao otkaz prvoj osobi koju bi sreo posle toga. Jedan kandidat za poziciju prodavca je navodno odbijen jer se Masku nije svidela boja njegovih cipela. Svi su tražili način da izbegnu razgovor ili sastanak s Ilonom pa su izmišljali bolesti i druge obaveze.

foto: Reuters

"Svaki zaposleni u Tesli je u nasilničkoj vezi s Ilonom", rekao je jedan bivši direktor.

"Ako ste nekad rekli nešto pogrešno, uradili jednu jedinu grešku ili samo u prolazu dotakli Maska na način koji se njemu nije svideo, trajno bi vas proglasio idiotom", rekao je drugi zaposleni.

foto: AP

"Svaki dan smo dolazili na posao i pitali se je li nam to poslednji u fabrici", prisetio se drugi radnik.

Isto tako, svima koji dolaze na razgovor za posao se savetuje da ne nose parfeme ili kolonjsku vodu jer Mask ne podnosi intenzivne mirise.

Sve se događalo u vreme kada je Mask obećao da će Tesla proizvoditi 5000 "Model 3s" nedeljno, a to je bio sulud zadatak kome baš i nisu bili dorasli. Mask ih je pritiskao sve dok nisu došli do cilja i zaradili 312 miliona dolara, mnogo više od predviđanja Volstrita.

Iz Tesle kažu kako su ovi izveštaji “previše dramatični” i nazvali su ih “kratkim anegdotama bez pravog konteksta”.

"Ilon brine o svim zaposlenima svoje kompanije pa ponekad za dobrobit drugih mora da otpusti one koji koče uspeh celog sistema", tvrde iz Tesle.

Kurir.rs/Novac.hr Foto: Reuters/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track