LAVROV UPOZORAVA: Porošenko sprema oružanu provokaciju na granici sa Krimom, ali nećemo ratovati sa njima, OBEĆAVAM!
Foto: EPA

UKRAJINA SE SPREMA

LAVROV UPOZORAVA: Porošenko sprema oružanu provokaciju na granici sa Krimom, ali nećemo ratovati sa njima, OBEĆAVAM!

Planeta -

MOSKVA - Ukrajinske vlasti spremaju oružanu provokaciju na granici sa Krimom u poslednjih deset dana decembra, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Ukrajinski predsednik Petar Porošenko planira oružanu provokaciju na granici sa Rusijom, na granici sa Krimom tokom poslednjih deset dana decembra", rekao je Lavrov.

Rusija će odgovoriti Ukrajini ukoliko dođe do provokacije, dodaje on.

"Zažaliće to. Ovo je naša država, naša granica. Nećemo mu (Porošenku) dozvoliti da nekako brani svoje interese na sebi dogledan način i prekrši ta prava", rekao je Lavrov, ali je isključio mogućnost rata s Ukrajinom.

"Nećemo ratovati sa Ukrajinom, obećavam vam", rekao je Lavrov i dodao: "Ne borimo se protiv ukrajinskog režima, to su ukrajinski građani koji žive u Donbasu, koji se bore protiv ukrajinskog režima, a koji ima sve karakteristike nacista i neonacista".

Upitan zašto zvanična Moskva nije prekinula odnose sa Kijevom, Lavrov je odgovorio da imaju odnose sa Ukrajinom kao državom, što im je, kako kaže, "mnogo bitnije od tamošnjeg režima".

Prema podacima do kojih su došle ruske vlasti, Porošenko planira provokaciju u koordinaciji sa svojim Zapadnim sponzorima, navodi Lavrov.

"Savetuju ga da održava borbe niskog intenziteta kako bi oni imali mogućnost da nastave sa propagandom da Rusi sprovode ofanzivu protiv Ukrajine i da je to razlog da se uvedu nove sankcije Rusiji", rekao je Lavrov.

On je naglasio da provokacije zvaničnog Kijeva traju.

"Naše nadležne službe rade sve što je neophodno kako bi osujetili ove namere", rekao je Lavrov.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track