OTKRIVENE NAJSTARIJE PIRAMIDE NA SVETU, A NISU U EGIPTU: Ovo saznanje bi moglo da promeni sve što smo dosad znali (FOTO)
Foto: Profimedia

ARHEOLOZI U ČUDU

OTKRIVENE NAJSTARIJE PIRAMIDE NA SVETU, A NISU U EGIPTU: Ovo saznanje bi moglo da promeni sve što smo dosad znali (FOTO)

Planeta -

Kada su holandski kolonisti početkom 20. veka otkrili nalazište Gunung Padang, sigurno su bili zapanjeni lepotom kamenih struktura na tom lokalitetu.

Međutim, nisu pomišljali da se ispod ovog nalazišta na zapadnoj Javi možda nalazi još veće istorijsko čudo.

Tim lokalnih naučnika predstavio je kontroverzno istraživanje u Vašingtonu, a kako tvrde, na lokalitetu Gunung Padang zapravo se nalazi najstarija poznata struktura u obliku piramide.

“Arheološka struktura se ne nalazi samo na vrhu, već se spušta po padinama i pokriva područje od najmanje 15 hektara“, napisali su.

Tokom istraživanja, služili su se radarom (GPR), seizmičkom topografijom i arheološkim iskopavanjima kako bi potvrdili svoju teoriju.

Zaključili su da Gunung Padang nije samo površinska struktura, već da se sastoji od niza raznih slojeva sagrađenih tokom različitih praistorijskih razdoblja.

Najviši sloj na kojem su megaliti i zidine nalazi se, tj. položen je na niži sloj koji se nalazi 1 do 3 metra ispod nivoa zemlje.

Arheolozi su do sada smatrali kako se u tom sloju nalaze prirodne tvorevine kamenja, ali indonežanski naučnici veruju da se zapravo radi o drugim, starijim formacijama megalita.

Ispod tog drugog nivoa, nalazi se treći sloj poslaganog kamenja u kome se nalaze razni prolazi ili komore. Treći sloj doseže dubinu do 15 metara, a nalazi se na četvrtom još starijem sloju bazalta, magmatske stene koja je nastala hlađenjem lave.

Naučnici tvrde da je prvi sloj star otprilike 3.500 godina, drugi oko 8.000 godina, a treći između 9.500 i 28.000 godina.

Verovatno se radilo o religioznom objektu. Ako se pokaže da su pravu, ovaj nalaz bi mogao da promeni znanja o stvarnim veštinama i umećima praistorijskih društava.

“Radi se o jedinstvenom hramu. Lokalitet se prostire na ogromnoj površini. Mnogi smatraju da su praistorijska društva bila vrlo primitivna, ali ova struktura pobija takva mišljenja“, rekao je geofizičar Deni Hilman Nataviddžaja.

Ipak, mnogi drugi arheolozi i geolozi još uvek nisu uvereni. Pretpostavke Denija Hilmana već godinama izazivaju velkku pažnju ne samo u Indoneziji već i u svetu.

Njegova najnovija prezentacija na prošlonedeljnom okupljanju Američke geofizičke unije dodaće još ulja na vatru, ali mora da se spomene kako ona nije prošla recenziju, tj. pregled i analizu drugih naučnika.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track