NAJVEĆA IZDAJA U ISTORIJI NARKO-KARTELA: Od malih nogu su ga pripremali da preuzme posao, a onda je postao doušnik i izdao šefa El Čapa, ali i rođenog oca! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

NEVEROVATNA PRIČA

NAJVEĆA IZDAJA U ISTORIJI NARKO-KARTELA: Od malih nogu su ga pripremali da preuzme posao, a onda je postao doušnik i izdao šefa El Čapa, ali i rođenog oca! (VIDEO)

Planeta -

Jedna od najvećih izdaja u narko-svetu odigrala se na suđenju u Njujorku, prošle nedelje, kada je Visente Zambada Niebla (43), koji je trebalo da preuzme tron nad kartelom "Sinaloa" svedočio protiv čitave grupe, svog šefa narko-bosa El Čapa, ali i protiv sopstvenog oca.

Visente Zambada Niebla sin je El Čapovog dugogodišnjeg partnera i koosnivača kartela, Ismaela Zambade Garsije, poznatijeg po nadimku El Majo. Još od ranog detinjstva je znao da će jednog dana preuzeti vođstvo nad Sinaloom.

"Malo po malo, shvatao sam kako stvari funkcionišu i polako sam ulazio u očev biznis", rekao je.

foto: Youtube/Printscreen

Zambada se pojavio na suđenju sa osmehom na licu, a za razliku od nekih drugih svedoka, odisao je autoritetom i nije izgledao tako dosadno.

On je, inače, nadgledao uvoz kokaina iz Kolumbije u Meksiko i dalje ka Los Anđelesu i Čikagu.

Opisao je kako su izgledali sastanci sa visokim funkcionerima meksičke državne naftne kompanije u čijim tankerima je prenošeno 100 tona kokaina u SAD.

foto: Youtube/Printscreen

Takođe, Visente je ispričao i kako je u trgovinu drogom bio umešan i jedan vojni oficir Ministarstva odbrane koji je za to dobijao 50.000 dolara mesečno. I radnik obezbeđenja nekadašnjeg predsednika je sarađivao sa Sinaloom.

Visente je uhapšen 2010. godine u Meksiko Sitiju odakle je izručen Čikagu, ali mu nikada nije bilo suđeno. Američka DEA je 2014. otkrila da se on nagodio priznavši trgovinu drogom. Izgleda da je mladić godinama radio kao tajni agent, a Amerikancima je dojavljivao informacije o konkurenciji kako bi, zauzvrat, mogao da vodi svoj biznis. Tu informaciju, vlasti SAD ipak nisu potvrdile i to nije pominjano na suđenju.

foto: AP

Sada se dogovorio da će dalje sarađivati sa američkim vlastima.

Njegovo svedočenje je šokantno jer je, osim narko-bosa Hoakina Guzmana El Čapa, izdao i sopstvenog oca, trenutnog šefa kartela Sinaloa, i porodični kartel. Gotovo pet sati govorio je o trgovini drogom otkrivajući sve, od krijumčarskih ruta, do načina pranja novca, ratova za teritoriju, ličnih animoziteta i višemilionskih mita javnim i drugim službenicima.

El Čapo
El Čapofoto: Profimedia

Zambada je ispričao kako su El Čapo i njegov otac prevozili drogu u automobilima, vozovima, avionima i podmornicama pa čak i hladnjačama sa mesom. Utvrdio je da je njegov otac mesečno za mita izdvajao do milion dolara.

Jedan od zanimljivih detalja sa suđenja je i Zambadina izjava da ga je s DEA-om prvi spojio sam El Čapo. Kada je imao oko 30 godina, rekao je da se umorio od života kriminalca. Pitao je oca da li sme da se penzioniše i El Čapo mu je ponudio da ga spoji sa svojim kontaktima u američkoj agenciji. Nije otkrio ko su ti kontakti ni je li El Čapo ispunio obećanje, ali čak je i američka strana priznala da je zaista bio na sastanku sa agentima DEA-e u Meksiku.

Ostatak te priče je nejasan, ali dve godine nakon tog susreta, 2009, nesuđeni prestolonaslednik izručen je SAD-u. Tada je sklopio dogovor sa vladom, a to je dovelo do njegovog svedočenja na suđenju El Čapu u Bruklinu.

Kurir.rs/Gardijan Foto: Youtube/Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track