STIŽE PUTINOV PAKLENI OGANJ: Ruska artiljerija dobija zastrašujuće moćno i dosad NEVIĐENO ORUŽJE! (VIDEO)
Foto: printscreen YT

pojačanje stiže 2019.

STIŽE PUTINOV PAKLENI OGANJ: Ruska artiljerija dobija zastrašujuće moćno i dosad NEVIĐENO ORUŽJE! (VIDEO)

Planeta -

Ruska artiljerija će u 2019.godini dobiti više od 40 savremenih višecevnih raketnih bacača i samohodnih haubica sa povećanim tehničko-taktičkim mogućnostima.

,,Raketne jedinice i artiljerija ruske vojske, dobiće ove godine više od 40 savremenih višecevnih bacača raketa kao i samohodnih haubica sa potpuno automatizovanim sistemom za upravljanje vatrom.

U okviru Državnog programa opremanja ruske vojske, vojno-industrijski kompleks će u ovoj godini isporučiti višecevne raketne bacače 9K51M ,,Tornado-G” i 9K515 ,,Tornado-S”, kao i samohodne haubice 2S19M2 ,,Msta-SM”, – navodi se u saopštenju.

9K51M ,,Tornado-G” je ruski modernizovan višecevni bacač raketa. Osnovna razlika u odnosu na osnovnu verziju 9K51 ,,Grad” odnosi se na daleko kvalitetnije rešenje sistema upravljanja vatrom povezanog sa satelitskom navigacijom i računarom koji izračunava balističke unose gađanja.

To znatno skraćuje pripremu napada koja se odvija u automatskom režimu rada. Modernizovano oružje 9K51M ,,Tornado-G” dobiće i novu municiju kalibra 122 mm, koja je čak 6 do10 puta efikasnija u odnosu na standardne rakete 9M22U koje koristi ovaj sistem. Ukupno su napravljena tri tipa municije za modernizovani VBR 9K51M ,,Tornado-G”.

Modeli nove municije su predstavljeni na sajmu naoružanja i vojne opreme ,,Armija-2018″. 9K515 ,,Tornado-S” će u artiljersko-raketnim jedinicama zameniti trenutno najjači ruski operativni sistem kada je u pitanju vatrena moć VBR 9K58 ,,Smerč”. Ovo artiljerijsko-raketno oružje je još 1987. godine ušlo u sastav oružanih snaga. Jedna lansirna jedinica ima kapacitet od 12 raketa u kalibru 300 mm. Raketa težine od skoro jedne tone, mogla je da pogađa ciljeve na udaljenosti 90 km.

Plotunska vatra iz jedne lansirne jedinice traje manje od 40 sekundi, a grupa od 12 raketa je mogla da pokrije površinu od 672 000 m2. Za njegovu veoma modernizovanu varijantu 9K515 ,,Tornado-S” karakteristično je povećanje tehničko-taktičkih performansi kada je u pitanju efektivni domet i preciznost delovanja. Ovo osiguravaju novi tipovi visokoprecizne raketne municije.

Efektivni domet ovog oružja značajno je povećan u odnosu na osnovnu verziju VBR ,,Smerč”, pa će umesto 90 km iznostiti 120 km. U budućnosti se planira da rakete lansirane iz ovog oružja ostvare domet i do 200 km.

Samohodna haubica 2S19M2 (kodno ime ,,Dilema”) predstavlja veoma modernizovanu verziju haubice 2S19 ,,Msta-S”. Oružje je osnaženo s novim automatizovanim sistemom upravljanja vatrom, koji u potpunosti ispunjava zahteve upotrebe artiljerije na modernom ratištu. Rezultat ovog tehničkog rešenja je značajno povećana vatrena moć jednog oružja, koje praktično može da zameni jednu celu bateriju haubica.

Naime, balistički računar u okvir SUV proračunava putanje projektila koji se iz oružja ispaljuju pod različitim uglovima, tako da se ovi na kraju svoje putanje ,vežu u "grozd” i istovremeno obrušavaju na cilj. Na ovakav način samohodna haubica ,,Msta-S2″ 2S19M2 može uništiti cilj sa 6 projektila kalibra 152,4 mm.

Njena ukupna masa iznosi 43,2 tone, a njen kalibar je 152,4 mm. Maksimalna udaljenost paljbe zavisi od vrste projektila, ali sa standardnom municijom se kreće u rasponu od 25-29 km. Može ispaljivati i pametni projektil ,,Krasnopolj” na udaljenosti do 20 km. Borbeni tempo gađanja iznosi do 10 granata u minutu. U borbenom kompletu se nalazi 50 granata u kalibru 152 mm.

Pogonski agregat, snage 800 KS, omogućava maksimalnu brzinu od 60 km/h. S punim rezervoarom može da pređe udaljenost od 600 km.

U njenom sastavu se nalazi i kompleks „Nakidka“ (prev. Plašt) koji u velikoj meri snižava radarsko, optičko, toplotno isijavanje oruđa što je izuzetno važno prilikom zaštite od neprijateljskog protiv-dejstva, kontrabatiranja.

Kurir.rs/hr.rbth.com

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track