EVROPA ZAVEJANA, SNEG UBIJA ŠIROM KONTINENTA, POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA JEZIVA MEĆAVA: U Švajcarskoj se lavina obrušila na hotel, u Češkoj zatvoreni granični prelazi! (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA, AP

NAJMANJE 16 MRTVIH

EVROPA ZAVEJANA, SNEG UBIJA ŠIROM KONTINENTA, POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA JEZIVA MEĆAVA: U Švajcarskoj se lavina obrušila na hotel, u Češkoj zatvoreni granični prelazi! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Najmanje 16 ljudi poginulo je u nevremenu širom Evrope poslednjih nekoliko dana, a najviše žrtava odnele su lavine na Alpima.

Rekordne količine snega i dalje ugrožavaju svakodnevicu u velikim delovima Austrije, Nemačke i Češke a meteorolozi za kraj nedelje najavljuju nove padavine.

Od vikenda je u samo u Austriji u nesrećama uzrokovanim velikim količinama snega poginulo sedam osoba.

1 / 14 Foto: AP

Meteorolozi su za Austriju samo za petak najavili nove padavine s preko pola metra novog snega. Najviši stepen opasnosti od lavina proglašen je u Štajerskoj i Gornjoj Austriji.

I Češka i Švajcarska u problemu

U noći na četvrtak stotine vozača je satima bilo zavejano na auto-putevima na jugu Nemačke, a prema saopštenju policije posebne probleme zadaju teretna vozila koja zbog nedostatka zimske opreme blokiraju saobraćaj i prolazak grtalica.

U delovima Češke, oko grada Jablonec nad Nisou, proglašeno je vanredno stanje a zatvoreni su i granični prelazi prema Poljskoj u tom delu zemlje.

U Švajcarskoj se u četvrtak posle podne na planinskom prelazu Švagalp na visini od oko 1.300 metara na hotel obrušila 300 metara široka lavina pri čemu je povređeno troje ljudi.

Vozila i delovi hotela su pod snegom, objavila je policija.

Hitne službe i dalje pokušavaju da utvrde ima li nestalih.

Kurir.rs/ Agencije

Foto: EPA i AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja