KANAĐANIN OSUĐEN NA SMRT U KINI: Rat Pekinga i Otave samo što nije eksplodirao, a sve je počelo hapšenjem kineske direktorke! Trudo poziva ceo svet na zabrinutost!
Foto: AP

šokantna odluka

KANAĐANIN OSUĐEN NA SMRT U KINI: Rat Pekinga i Otave samo što nije eksplodirao, a sve je počelo hapšenjem kineske direktorke! Trudo poziva ceo svet na zabrinutost!

Planeta -

Kineski sud osudio je danas na smrt Kanađanina Roberta Lojda Šelenberga na iznenadnom ponovnom suđenju za krijumčarenje droge, a ovaj slučaj će verovatno pojačati tenzije između dve zemlje zbog hapšenja finansijske direktorke kineske kompanije "Huavei" Meng Vandžu.

Sud u severoistočnoj kineskoj provinciji Lijaoning saopštio je da je Šelenbergu izrekao smrtnu kaznu nakon što je odbacio njegovu tvrdnju da je nedužan i osudio ga za pružanje pomoći u krijumčarenju droge, prenosi AP.

Kineski sud nije nagovestio da bi kazna mogla da bude izmenjena, ali će Šelenbergova sudbina verovatno biti uvučena u diplomatske pregovore o zahtevu Kine za oslobađanje kineske direktorke.

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je u Otavi da ga izuzetno brine to što je Kina odlučila da "proizvoljno" primeni smrtnu kaznu na kanadskog državljanina. U svojim dosad najoštrijim komentarima protiv Kine, Trudo je rekao da bi "sve zemlje sveta" trebalo da budu zabrinute što Peking proizvoljno postupa sa svojim pravosudnim sistemom.

Šelenberg je uhapšen pre više od četiri godine i prvobitno je osuđen na 15 godina zatvora 2016, ali se iznenada prošlog meseca Apelacioni sud saglasio s tužiocima koji su saopštili da je kazna previše blaga i za danas zakazali ponovno suđenje, pri čemu je obaveštenje o ročištu upućeno pre samo četiri dana.

Šelenbergov advokat kaže da njegov klijent sada ima 10 dana da podnese žalbu, istakavši da je sudu danas predočio da nema dovoljno dokaza o njegovoj umešanosti u krijumčarenje droge.

Kineski mediji počeli su da pišu o slučaju Šeleberg u decembru, nakon što su kanadske vlasti 1. decembra uhapsile Meng Vandžu, na zahtev SAD.

Od tada su kineske vlasti uhapsile dva kanadska državljanina, na osnovu nejasnih optužbi vezanih za nacionalnu bezbednost, podseća američka agencija.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / CCTV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track