FRANCUSKI MEDIJI O PUTINOVOJ POSETI SRBIJI: Dočekan kao SUPERZVEZDA! To je veza sa PRAVOSLAVNIM slovenskim bratom!
Foto: EPA

CEO SVET PRATI

FRANCUSKI MEDIJI O PUTINOVOJ POSETI SRBIJI: Dočekan kao SUPERZVEZDA! To je veza sa PRAVOSLAVNIM slovenskim bratom!

Planeta -

Francuski list Ekspres izvestio je danas o poseti ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji, uz ocenu da je dočekan kao "superzvezda".

U tekstu se ističe da je Putin u "zemlji saveznici Rusije na Balkanu" izuzetno popularan i da su Srbi pozvani da danas učestvuju u "defileu dobrodošlice" od centra Beograda do Hrama Svetog Save, koji pariski dnevnik opisuje kao jedno od najvećih pravoslavnih svetilišta u svetu.

Pored istorijske veze sa "velikim pravoslavnim slovenskim bratom", entuzijazam Srbije ima veze i sa podrškom Moskve kada je u pitanju Kosovo, čiju nezavisnost Srbi ne prihvataju, navodi list.

Topli beogradski doček neće sakriti nedavne "neuspehe" Rusije na Balkanu, dodaje Ekspres i podseća da Moskva nije mogla da spreči članstvo Crne Gore u NATO 2017, kao i da je na tom putu danas Makedonija.

Ukoliko se to dogodi, sve zemlje sa kojima se Srbija graniči biće članice NATO, osim BiH. Veto za članstvo te zemlje u NATO ulaže Republika Srpska, piše Ekspres i dodaje da će se Putin danas u Beogradu sastati i sa Miloradom Dodikom, srpskim članom i predsedavajućim Predsedništva BiH. Maksim Samorukov, stručnjak moskovskog Karnegijevog centra za rusku spoljnu politiku i odnose sa Balkanom, smatra da je poseta važnija za Srbiju nego za Rusiju.

"Balkan kao takav je malo važan" u očima Moskve i "nije prioritet ruske spoljne politike", rekao je Samorukov. Vladimir Putin dolazi zbog "političkog prestiža" i da bi pokazao da "postoji ruski uticaj u svim delovima sveta", dodaje ruski analitičar. Prema njegovom mišljenju, Rusija se neće boriti da zadrži glavnu ulogu na Balkanu

Kurir.rs/ Beta

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track