SVE TAJNE PUTINOVE SUPERLIMUZINE: Za ovu MOĆNU ZVER kažu da je najsigurniji automobil na svetu, a ruski predsednik imao je samo jedan ZAHTEV! (FOTO, VIDEO)
Foto: AP, Printscreen

ČEKA GA NA AERODROMU

SVE TAJNE PUTINOVE SUPERLIMUZINE: Za ovu MOĆNU ZVER kažu da je najsigurniji automobil na svetu, a ruski predsednik imao je samo jedan ZAHTEV! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Putinova predsednička limuzina prvi put je javno prikazana na dan polaganja zakletve predsednika Rusije.

Konačna verzija Kortež limuzine koju smo videli na inauguraciji spolja izgleda kao kombinacija Mercedesa S klase i modela Rols Rojs Fantom.

Prema nezvaničnim informacijama, za pogon je upotrebljen turbopunjeni V12 sa 850 ks, koji je razvijen uz pomoć nemačkog Poršea, a automatski devetobrzinski menjač navodno je ruske proizvodnje.

foto: EPA

Radi se o specijalnom blindiranom vozilu, koje se smatra najboljim na svetu, otpornim na napade iz vazduha, bojne otrove, a prilagođen i da izdrži pod vodom.

Glavni naručilac projekta "Kortež" Vladimir Putin, birajući sebi limuzinu "aurus", nije tražio dodatne detalje, već je, naprotiv, bio izuzetno zahtevan u vezi sa bezbednošću i kvalitetu automobila, izjavio je ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov.

"Kada govorimo o predsedniku, on je uglavnom priličan demokrata i najmanje pažnje pridaje na gluposti", rekao je Manturov, i dodao da se Putin bavio ozbiljnim pitanjima.

foto: EPA

"Da automobil bude kvalitetan i da ga ne bude sramota da ga ponudi drugim svojim kolegama", objasnio je ministar.

foto: EPA

Što se tiče ostalih vozila iz programa Kortež, u planu su minivan, SUV i jedna manja limuzina, a svaki od ovih luksuznih modela izrađivaće se u serijama od po 5.000 jedinica.

Kurir.rs

Foto: AP i Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja