NOVA UDARNA PESNICA RUSKIH BEZBEDNJAKA: Ovaj pištolj će zameniti legendarni Makarov! Sa pravom nosi ime po MOĆNOJ ZMIJI (VIDEO)
Foto: Profimedia

ubitačan

NOVA UDARNA PESNICA RUSKIH BEZBEDNJAKA: Ovaj pištolj će zameniti legendarni Makarov! Sa pravom nosi ime po MOĆNOJ ZMIJI (VIDEO)

Planeta -

Rusija će svoj legendarni pištolj Makarov u vojsci i policiji zameniti novim oružjem koje može da deluje u temperaturnom rasponu od minus 70 do plus 50 stepeni Celzijusa, objavila je u petak javna vojno-industrijska korporacija Rostek.

Serijska proizvodnja novog pištolja, nazvanog Udav, trebala bi početi u proleće 2019. godine. Novo oružje trebalo bi postupno da zameniti sadašnji pištolj Makarov, kao što je taj tip početkom 1950-ih godina zamenio model Tokarev.

"Makarov je glavno lično oružje oficira u oružanim snagama i službama bezbednosti Rusije, zemalja nekadašnjeg Varšavskog pakta i Kine", kaže u saopštenju Rostek. Nedavno je Rusija isporučila 900 primeraka Makarova Centralnoafričkoj Republici.

"Udav će svojom razornom moći postati jedan od najmoćnijih pištolja u svetu", tvrdi Rostek koji se hvali da je na testiranju metak kalibra 9x21 mm "probijao zaštitne prsluke na udaljenosti do 100 metara"

Pištolj se može nositi sa "ekstremnim temperaturama između -70 do +50 stepeni" i "suvim pustinjskim uslovima, arktičkom hladnoćom i visokom vlagom", rekao je Sergej Abramov, industrijski direktor odeljenja za proizvodnju oružja pri Rosteku. On je dodao da će pištolj biti dostupan u "civilnoj" i "takmičarkoj" varijanti a da će biti ponuđen kupcima u inostranstvu.

Kurir.rs/T-portal.hr

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track