POTROŠILI SU MILIJARDE DA GA SRUŠE, A SADA ŽURE DA MU SE DODVORE: Asad je preživeo nemoguće, a zbog ovoga počinje trka ko će pre obnoviti ambasadu u Siriji!
Foto: Profimedia

jaka pozicija

POTROŠILI SU MILIJARDE DA GA SRUŠE, A SADA ŽURE DA MU SE DODVORE: Asad je preživeo nemoguće, a zbog ovoga počinje trka ko će pre obnoviti ambasadu u Siriji!

Planeta -

Arapske zemlje planiraju da ponovno otvore svoje ambasade u Siriji i to što pre jer se plaše da će ostati van unosnih poslova u obnovi ove ratom razrušene zemlje.

Neke manje zalivske monarhije, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata su već otvorile svoja diplomatska predstavništva u Damasku, a druge putem posrednika vode pregovore s vladom Bašara al Asada o obnovi odnosa.

“Uprkos milijardama dolara utrošenim za njegovo svrgavanje, sirijski predsednik je preživio osam godina rata. Sada je Asad spreman za povratak među arapske zemlje, što je donedavno bilo nezamislivo”, navodi AP.

foto: SANA / AP

Kako se navodi, arapske zemlje već znaju da je nemoguće srušiti Asada i pokušavaju da obnove veze s Damaskom, kako bi ublažile sve veći uticaj Irana, Rusije i Turske u Siriji.

Takođe, strahuju od gubitka prilike da dobiju svoj deo kolača u obnovi Sirije i koristi od velikih poslova u njenoj rekonstrukciji. Arapski centri, kako se navodi, veruju da će učešćem u obnovi Sirije povratiti nekadašnji uticaj u ovoj arapskoj zemlji.

foto: AP / SANA

Krajem prošle godine je politički sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Anvar Abdul Hadi ukazao na napore na međunarodnom i regionalnom nivou, posebno iz Iraka, Egipta, Omana, Kuvajta, Alžira, Tunisa, Sudana i Mauritanije, da se zvaničnoj vladi Sirije ponovno dodeli mesto u Arapskoj ligi.

Kada je nakon oslobođenja juga zemlje otvoren granični prelaz sa Jordanom, Sirija je ponovno postala glavni tranzitni pravac za trgovinu između Libana i Turske s Jordanom i zemalja Persijskog zaliva.

Početkom oktobra 2018. je Bašar al Asad saopštio da se njegova zemlja bliži kraju borbe protiv terorizma i uskoro će povratiti svoju temeljnu ulogu u arapskom svetu. Od tada su predstavnici mnogih zapadnih i arapskih zemalja započeli svoja putovanja u Siriju, kako bi pripremili teren za lakšu obnovu diplomatskih odnosa s Damaskom, naročito na poljima diplomatije, privrede i industrije, objasnio je tada sirijski predsednik.

foto: EPA / SANA

Iako teroristi nisu potpuno poraženi na čitavoj teritoriji zemlje, u toku su uveliko poslovi na obnovi zemlje, a najveću ulogu u aktualnim radovima imaju Rusija i Iran, verovatno i Kina, iako Peking ne iznosi detalje o svojim poslovima sa Sirijom.

Francuska takođe želi da se uključi u poslove obnove i pokušava ponovno da pokrene poslovanje svojih kompanija koje su pre rata imale svoja predstavništva u Siriji.

“Ako je Bašar al asad kandidat na izborima, onda će on biti kandidat. Sirijci moraju da odluče o njegovoj budućnosti”, rekao je francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drian o pitanju Asadove kandidature na predstojećim izborima.

foto: EPA/ Michael Klimentyev /Sputnik

Rusija i Iran su uz “neutralnu” Kinu, uvek podržavali zvaničnu vladu u Damasku, ruski ministra spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao da bi svi građani Sirije, uključujući izbeglice i privremeno raseljene osobe, trebalo da dobiju priliku da glasaju za budućeg lidera Sirije.

Kurir.rs / AP / Logično

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track