MISTERIJA NESTALOG CARSKOG BLAGA: 200 tona zlatnih poluga nije pronađeno do dana današnjeg, ali se veruje da leže na dnu jednog jezera! (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

tajna

MISTERIJA NESTALOG CARSKOG BLAGA: 200 tona zlatnih poluga nije pronađeno do dana današnjeg, ali se veruje da leže na dnu jednog jezera! (VIDEO)

Planeta -

Više od 200 tona zlatnih poluga nestalo je u 'natezanju' između monarhista i Crvene armije, a legenda o izgubljenom blagu i dalje je aktuelna.

Veliki deo rezerve zlata porodice Romanov i cara Nikolaja II tajanstveno je nestalo tokom Ruske revolucije pre 100 godina. Iako se tvrdi da je svo blago ostalo zajedno i da ništa ne nedostaje, Rusi tvrde suprotno, a narodom kolaju legende o tome gde bi moglo da bude zlato.

Pre Prvog svetskog rata Rusija bila treća po rezervama u zlata na svetu, "jače" su bile samo SAD i Francuska. Kada je izbio rat, monarhisti su prebacili gotovo 500 tona zlata iz glavnog grada Sankt Petersburga u istočniji Kazanj (640 kilometara istočno od Moskve). Boljševička Crvena armija, koju je vodio Vladimir Lenjin i njegov drug Lav Trocki, izvršili su opsadu Kazanja kako bi preoteli blago, jer je onaj ko je imao blago imao i novaca da plati vojnike, i pobedi u revoluciji.

Na leto 1918., posle žestoke bitke sa monarhistima, Trocki i Boljševici su zauzeli Kazanj. Ali kada su vojnici Crvene armije trijumfalno umarširali u banku u Kazanju, sefovi su bili prazni. Blago je već bilo na putu za Sibir, koji još nije kontrolisao revolucionarni režim.

Trocki je okupio vojnike, uzeo voz i krenuo put Sibira. Nekoliko meseci kasnije, s obzirom da je putovanje trajalo i trajalo u to doba, voz s blagom pao je u ruke belogardejca Aleksandra Kolčaka.

Trocki mu je bio za petama i Kolčak je naredio da voz ide što istočnije, što dalje od neprijatelja. Vos je stigao sve do Irkutska, trgovačkog grada blizu Bajkalskog jezera. Upravo su u Irkutsku češki bataljoni, koje je Rusija platila da se bore uz njih u Prvom svetskom ratu, zapeli nakon što su Boljševici zauzeli zapadni deo Rusije i presekli sve puteve prema Evropi. Česi su hteli da se vrate kući, pa kada je voz došao u Irkutsk, zarobili su Kolčaka i blago i predali ga Boljševicima u zamenu za dozvolu da isplove iz Vladivostoka. Plan je upalio. Boljševici su uzeli blago, pustili Čehe da krenu i ubili Kolčaka. Međutim, blago je nastavilo svoj put. Boljševici su blago utrpali na novi voz i poslali ga natrag u Kazanj, ali je nedostajao 200 tona, ako ne i više. Lokalci danas tvrde da su to uzeli Česi, dok drugi tvrde da nema šanse da su toliku količinu zlatnih poluga uspeli da unesu na brod gde su im merili torbe.

Jedna teorija kaže da deo Čeha nije išao brodom, već vozom, preko strmih Sajanskih planina. Na tom krivudavom putu voz je navodno izgubio kontrolu i strmoglavio se u Bajkalsko jezero. Gde je na kraju završilo carsko blago, ne zna se ni dan-danas.

Širom sibirske "rute blaga" porodice pričaju priče o dedovima i pradedovima koji su, navodno, negde u šumi zakopali poluge kojih su se dočepali. Čak je i podmornica pregledala dno Bajkalskog jezera. Navodno su u najdubljim delovima videli zlatne odsjaje, ali je to bilo preduboko čak i za njih.

Kurir.rs/Express.hr

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track