ŽESTOK ODGOVOR DAMASKA IZRAELCIMA: Gađaćemo aerodrom u Tel Avivu ako nastavite s napadima! Sve ćemo vam vratiti!
Foto: EPA

REAKCIJA

ŽESTOK ODGOVOR DAMASKA IZRAELCIMA: Gađaćemo aerodrom u Tel Avivu ako nastavite s napadima! Sve ćemo vam vratiti!

Planeta -

Damask odgovara na vazdušne napade Izraela na teritoriju Sirije. "Ako nastavite iskoristićemo pravo samoodbrane i bombardovati aerodrom u Tel Avivu".

Zvanični Damask je objavio da će "vratiti" Izraelu za vazdušne napade ukoliko Savet bezbednosti UN hitno ne zabrani upade u sirijski vazdušni prostor Izraelu.

Predstavnik Sirije pri UN Bašar Džafari izjavio je da bi Sirija mogla da napadne na aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu nakon što su izraelske snage izvele napade na skladipta i radarske sisteme na aerodromu u Damasku, pri čemu je poginula 21 osoba.

On je upozorio da ukoliko ta svetska organizacija ne zaustavi napade Izraela na Siriju, da će ta zemlja odgovoriti napadom na međunarodni aerodrom Ben Gurion, prenosi Tajms of Izrael.

"Ukoliko SB UN ne usvoji mere za zaustavljanje Izraela, Sirija će iskoristiti svoje legitimno pravo na samoodbranu i odgovoriti na izraelsku agresiju na međunarodni aerodrom u Damasku na isti način na aerodrom u Tel Avivu", rekao je Džaferi.

Podsetimo, izraelska vojska izvela je vazdušne napade na teritoriju Sirije u noći između nedelje i ponedeljka. Kako je saopšteno, meta napada su bile sirijske i iranske mete u Siriji, uključujući pozicije iranske Snage Kuds koja pripada Revolucionarnoj gardi.

Izrael je ciljao skladišta oružja, obaveštajnu lokaciju i vojni kamp za obuku, te više baterija sirijske protivvazdušne odbrane. Napadi su bili odmazda za napad raketom iranske proizvodnje koju su ispalile iranske snage u Siriji, navela je vojska. U tim napadima je poginula dvadeset jedna osoba. S druge strane, agencija AP ocenjuje da je preuzimanjem odgovornosti za taj ali i drugi niz napada iz vazduha, Izrael odstupio još više od dugotrajne politike prikiravanja ili umanjivanja značaja svojih vojnih aktivnosti u susednoj Siriji. Uz zahtev SB UN da se hitno usvoje mere koje će zaustaviti izraelske upade u vazdušni prostor Sirije od strane Izraela, sirijski predstavnik u UN je ujedno optužio Francusku, Veliku Britanij u i SAD, koje su stalne članice SB, da podržavaju i ohrabruju izraelsku agresiju.

Kurir.rs/ Tanjug/ RT

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track