TRAMPOV ČOVEK ZADUŽEN ZA SRBIJU ŠOKIRAO SVE OSTAVKOM: Evo šta piše u Mičelovom oproštajnom pismu! Otkrio zašto se povlači!
Foto: AP /Antonio Calanni

NOVI POTRES U AMERIČKOJ ADMINISTRACIJI

TRAMPOV ČOVEK ZADUŽEN ZA SRBIJU ŠOKIRAO SVE OSTAVKOM: Evo šta piše u Mičelovom oproštajnom pismu! Otkrio zašto se povlači!

Planeta -

Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove Ves Mičel je, u pismu u kojem obrazlaže ostavku, naveo da je ponosan na diplomatske napore na održanju transatlantskog jedinstva oko sankcija protiv Rusije, obezbeđivanja puštanja na slobodu američkog sveštenika Endrjua Bransona iz Turske i podršku SAD za rešavanje spora između Grčke i Makedonije oko imena ove bivše jugoslovenske republike.

U pismu u koje je Rojters imao uvid, Mičel je naveo da je pomogao u izradi evropske strategije Trampove administracije i reorganizaciji Evropskog biroa Stejt departmenta.

"Ponosan sam onim što smo postigli na stvaranju i početku primene Integrisane strategije za Evropu sa ciljem podrške Strategiji nacionalne bezbednosti i Strategiji nacionalne odbrane. Naglasak koje ove strategije stavljaju na potrebu da spremimo našu zemlju i nacije Zapada za nadmetanje koja će da traje sa rivalim iz velikih sila, pođednako je hitno neophodan koliko i odavno zastareo", napisao je Mičel.

On je naveo da oseća da je ispunio sopstvene ciljeve vezane za funkciju i da želi da provodi više vremena sa porodicom.

Stejt department je saopštio da će Mičel otići sa položaja 15. februara.

Rojters navodi da Mičelova ostavka stiže u trenutku napetosti u transatlantskim odnosima zbog politike predsednika SAD Donalda Trampa.

Navodi se da nije bilo nikakvih očiglednih znakova da će Mičel, nekadašnji politički analitičar za pitanja centralne i istočne Evrope, podneti ostavku iz protesta protiv politike Trampove administracije.

Podseća se da je Mičela u Stejt department doveo bivši američki državni sekretar Reks Tilerson 2017. godine, u vreme kada je Tramp pretio da će povući SAD iz NATO, a Vašington optuživao Moskvu za mešanje u kampanju za predsedničke izbore u SAD održane godinu dana ranije.

foto: AP / Petros Karadjias

AP ukazuje da Mičel podnosi ostavku nakon samo 16 meseci na funkciji.

Mičel je, inače, sredinom marta prošle godine boravio u Beogradu i sa srpskim zvaničnicima razgovarao o daljem napretku Srbije ka članstvu u EU, nastavku Briselskog dijaloga i temama vezanim za stabilnost regiona Zapadnog Balkana.

AP ocenjuje da ostavka glavnog američkog diplomate za Evropu predstavlja udarac naporima za stabilizovanje poljuljanih veza administracije američkog predsednika Donalda Trampa s evropskim partnerima usled nedoumica oko njegove posvećenosti transatlantskom savezništvu.

"Ves je uradio izuzetan posao kao pomoćnik državnog sekretara. Cenio sam njegove savete i mudrost za vreme dok je vodio naš tim zadužen za Evropu u ovoj administraciji", poručio je šef Stejt departmenta Majk Pompeo.

Navodi se da je Mičel Vašington postu, listu koji je prvi izvestio o njegovom odlasku sa funkcije, izjavio da odlazi iz porodičnih razloga, pre svega da bi provodio više vremena sa dvoje male dece, a ne zbog neslaganja sa politikom Trampove administracije.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track