BOMBA SA MOSKOVSKE BERZE: Direktor predlaže Dumi: Zamenimo američki dolar ruskim ZLATOM!
Foto: Promo

Rusi kupili 275 tona plemenitog metala

BOMBA SA MOSKOVSKE BERZE: Direktor predlaže Dumi: Zamenimo američki dolar ruskim ZLATOM!

InfoBiz -

Rusko zlato bi moglo postati savršena alternativa konzervativnim investicijama u dolarima, smatra generalni direktor Moskovske berze.

"Hajde da ponudimo alternativu američkom dolaru u obliku ruskog zlata, koje proizvodimo ... investiciono zlato", rekao je generalni direktor Aleksandar Afanasijev, govoreći u Državnoj dumi.

On je dodao da neki "super-konzervativni investitori" kupuju dolare i drže ih "ispod jastuka", što nije baš sigurno, smatra on.

On je takođe naglasio da su Rusi povećali svoju investicionu aktivnost i delovali "iznenađujuće racionalno".

Rusija je treći po veličini proizvođač zlata na svetu, a 2017. je povećala svoju proizvodnju zlata za više od šest odsto. Proizvedeno je gotovo 265 tona zlata u periodu januar-oktobar 2018. godine, prema podacima Ministarstva finansija.

Međutim, neki analitičari sumnjaju u Afanasijevu ideju, upozoravajući da upotreba plemenitog metala umesto američkog dolara može biti jednostavno nezgodna.

foto: Shutterstock

„Zlato nema likvidnost dolara. Kao što praksa pokazuje, aranžmani u zlatu su nezgodna za pojedince”, rekao je direktor za metal i rudarstvo Nikolaj Sosnovski iz "Prosperity Capital Management" .

On je objasnio da Rusija nema „normalne“ finansijske instrumente za ulaganje u plemenite metale, uključujući i nepovoljne uslove za metalne račune i PDV za fizičko zlato.

Prošle sedmice, Rusija je nadmašila Kinu i postala peti najveći vlasnik zlata u svetu. Centralna banka Rusije saopštila je da je u od januara do novembra 2018. godine kupila 273 tone zlata, povećavajući zlatne rezerve na skoro 2.125 tona.

(Kurir.rs / Russia today, Vostok)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track