RASKOL U PRAVOSLAVLJU SVE VEĆI: Novi ukrajinski episkop došao na Svetu Goru i poljubio vrata!
Foto: Wikipedia

ATOS

RASKOL U PRAVOSLAVLJU SVE VEĆI: Novi ukrajinski episkop došao na Svetu Goru i poljubio vrata!

Planeta -

Delegaciji nove crkve Ukrajine na čelu sa episkopom Pavlom Juristim nije dozvoljeno da uđu na teritoriju manastira Svetog Pantelejmona na Svetoj Gori.

Iguman manastira, arhimandrit Eulogije, rekao je ukrajinskoj delegaciji da ih taj manastir ne priznaje za sveštenike ni sada ni ubuduće, pa je zatvorio je kapije i nije im dozvolio da uđu u hram i celivaju mošti, piše grčki portal Romfea.gr.

Informacije o problemima ukrajinske delegacije takođe je potvrdio Savez pravoslavnih novinara.

Manastir Svetog Pantelejmona na Svetoj Gori jedan je od 20 "vladajućih" manastira na planini Atos u Grčkoj. On se tradicionalno smatra ruskim, a pripada kanonskoj jurisdikciji Carigradske patrijaršije.

Sveta Gora nije htela ni da pošalje delegaciju na ustoličenje poglavara nove ukrajinske crkve Epifanija Dumenka 3. februara u Kijevu. Samo sedam od 20 manastira je bilo za slanje delegacije, što je bilo premalo. Ovom događaju nije prisustvovala ni kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva, na čijem čelu je mitropolit Onufrij. Ruska pravoslavna crkva smatra kanonsko značenje "sabora" u Kijevu ništavnim.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej je 6. januara predao ukrajinskim vlastima tomos o autokefalnosti nove crkvene strukture, koja je nazvana "pravoslavna crkva Ukrajine". Dokument sadrži ograničenja koja strukturu čine zavisnom od Carigrada. Na primer, njena nadležnost ograničena je na teritoriju zemlje i ona ne može da postavlja episkope niti da uspostavlja parohije u inostranstvu.

Ruska pravoslavna crkva je autokefalnost nazvala ništavnom, a dan potpisivanja tomosa - tragičnim u istoriji vaseljenskog pravoslavlja.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track