AMERIČKI AMBASADOR ZAPRETIO EVROPI: Bolje bi bilo da poštujete naše sankcije protiv Irana
Foto: EPA

OPASNA RETORIKA

AMERIČKI AMBASADOR ZAPRETIO EVROPI: Bolje bi bilo da poštujete naše sankcije protiv Irana

Planeta -

Mehanizam Evropske unije naminjen olakšavanju trgovine s Iranom i zaobilaženju američkih sankcija ne poštuje politiku Vašingtona i ne preporučuje se, kazao je američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel.

Predsednik SAD Donald Tramp koristi sankcije da bi natjerao Iran da se vrati za pregovarački sto i spreči ga da razvija nuklearno oružje i raketni program, kazao je on za Velt am Zontag (Welt am Sonntag).

"Verujem da Amerikanci i Evropljani imaju iste ciljeve kad je reč o Iranu, ali dok se slažemo u ciljevima, ne slažemo se u taktikama za ostvarenje tih ciljeve", naveo je on.

Nemačka, Francuska i Britanija pokrenule su svoj mehanizam, poznat kao Insteks (Instex) krajem januara kako bi podržale Sporazum o nuklearnoj energiji Irana iz 2015, koji je već postavio ograničenja u razvoju nuklearnog oružja. Evropa želi da zadrži Iran u sporazumu i međunarodnim razgovorima.

Insteks omogućava trgovinu bez direktnih finansijskih transakcija, pa bi Iran, na primer, mogao da isporučuje ​​naftu i druge proizvode u Evropu, a novac bi se nadoknadio i, umesto da se isplati iranskim bankama, bio bi isplaćen evropskim firmama koje Iranu prodaju hranu.

foto: EPA

Ričard Grenel sa svojm partnerom Metom Lešijem

Inače, Grenel nije prvi put prekršio diplomatska pravila kontroverznim izjavama, podsećaju mediji. Kad je u maju preuzeo dužnost ambasadora u Berlinu, zahtevao je da nemačke kompanije prestanu da posluju u Iraku posle povlačenja SAD iz nuklearnog sporazuma.

Kasnije je izazvao bes kad je za portal Brejtbart (Breitbart) izjavio kako želi "da ojača druge konzervativce u celoj Evropi". A nedavno je zapretio sankcijama nemačkim firmama koje učestvuju u izgradnji nemačko-ruskog gasovoda Severni tok 2.

Kurir.s/Index.hr

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track