DONBAS UPOZORAVA: KIJEV SE SPREMA DA NAS ZGAZI! Dovlače teško naoružanje! Stigli PVO Strela i topovi Pion! Evo zašto će posmatrači OEBSA BITI NEMOĆNI!
Foto: Printscreen YouTube

DOVLAČE SILU

DONBAS UPOZORAVA: KIJEV SE SPREMA DA NAS ZGAZI! Dovlače teško naoružanje! Stigli PVO Strela i topovi Pion! Evo zašto će posmatrači OEBSA BITI NEMOĆNI!

Planeta -

Ukrajinske snage bezbednosti prebacile su u Donbas devet samohodnih topova "Pion" kalibra 203 milimetra, izjavio je načelnik pres-službe Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike Danijel Bezsonov.

"Naša obaveštajna služba zabeležila je dolazak dodatnih sistema teškog naoružanja iz dubine Ukrajine u zonu borbenih dejstava. Tako je u regiji Novopavlovke u Krasnoarmejskom okrugu, 40 kilometara od kontakt-linije, primećeno devet jedinica samohodnih topova ’Pion‘ kalibra 203mm", objasnio je Bezsonov.

On je istakao da je zabeležen rad mobilnih grupa za elektronsko ratovanje ukrajinskih snaga bezbednosti na području grada Krasnogorovke, koji je pod kontrolom Kijeva, za "ugušivanje kanala kontrole bespilotnih letelica OEBS".

foto: Printscreen YouTube

"Pre dva dana je za efikasnije suprotstavljanje bespilotnim letelicama misija komande 28. mehanizovane brigade tamo rasporedila tri protivraketna sistema ’Strela 10‘. Nadamo se da će posmatrači misije OEBS, koji obavljaju poslove u navedenim oblastima, obratiti pažnju na ove činjenice", dodao je Bezsonov.

Samohodni artiljerijski sistem "Pion" predviđen je za uništavanje objekata u taktičkoj dubini na udaljenosti do 47 kilometara.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv narodnih republika Donjecka i Luganska, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima Kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju, između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Printscreen YouTube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track